PL
Badano nasiona pięciu odmian gryki (Luba, Hruszowska, Panda, Emka, Kera) oraz łuski i kasze. Materiał scharakteryzowano poprzez zawartość cukrów ogółem, skrobi, białka i tłuszczu. Oznaczono wartości trzech wskaźników potencjału an ty oksydacyjnego opartych o proces zmiatania rodników DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) i ABTS (3- ethylbenzothiazoline-6-sulphonate) oraz redukcji jonów żelaza (Fe+3) (FRAP - ferrum reducing antioxidant potential) dla ekstraktów metanolowo-acetonowych. Najwyższą aktywność antyoksydacyjną wykazały łuski i otręby, o ok. połowę niższą nasiona a jeszcze niższą kasza.
EN
Five varieties of buckwheat seeds (Luba, Hruszowska, Panda, Emka, Kerą), hulls and groats were investigated. The material was characterized by estimation of total carbohydrates, starch, proteins and lipids The values of three antioxidant parameters were estimated based on radical scavenging- DPPH and ABTS and reducing of ferric kation (Fe+3) (FRAP). The highest activity was found for hulls and bran, than seeds and the lowest for groats.