PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 11 | 1 |

Tytuł artykułu

Wskazniki jednostkowego zuzycia energii mechanicznej w linii technologicznej do suszenia lisci warzyw

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W publikacji zaprezentowano nowoczesną linię technologiczną do suszenia liści warzyw, składającą się z szeregu urządzeń przygotowujących surowiec do suszenia. Dla procesów jednostkowych przeprowadzonych w tych urządzeniach określono wskaźniki jednostkowego zużycia energii mechanicznej na przykładzie otrzymywania suszy z liści selerów i pietruszki. W pracy podano wskaźniki jednostkowego zużycia energii mechanicznej dla jedenastu procesów jednostkowych przy uzyskiwaniu suszy z liści selerów i pietruszki. Podano także wskaźniki całkowite dla wymienionych suszy.
EN
A modern dehydration line for leaf vegetables, presented in the paper, consists of a series of devices preparing the raw material for the dehydration process. Indexes of unit mechanical energy consumption were determined for individual processes taking place in these elements of the processing line on the basis of dehydration of celery and parsley leaves. Indexes of unit mechanical energy consumption were given in the paper for eleven individual processes while preparing dried celery and parsley leaves. Moreover, total indexes were presented for the above mentioned dehydrated vegetables.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Numer

1

Opis fizyczny

s.25-27,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Poznan

Bibliografia

  • 1. Büttner-Schilde-Haas AG. 1995. Verarbeitungsanlagen für die Gemüse. Prospekt.
  • 2. Daudin J. D., Richard H. M. J. 1982. Air drying of parsley, Petroselinum hortense Hoff. Sciences des Aliments 2(3): 405-410.
  • 3. Domagała A. 1986. Bestimmungsmethode für Kennziffern zum spezifischen Brennstoff- und Energie-Verbrauch bei der Trockentechnik pflanzlicher Produkte. Ind. Obst- u. Gemüseverwert., 71, 21: 72-79.
  • 4. Domagała A., Janus P. 1993. Strata suchej substancji i zużycie energii w procesie blanszowania na przykładzie selerów. Rocz. AR w Poznaniu, 248, 35-43.
  • 5. Domagała A. 1995. Strata suchej substancji i zużycie energii w procesie blanszowania na przykładzie marchwi. Rocz. AR w Poznaniu, 270, Technol. Żvwn. 19, cz. 1:67-74.
  • 6. Domagała A. 1996. Metodyka pomiarów w inżynierii przemysłu spożywczego. PWRiL. Oddział w Poznaniu.
  • 7. Domagała A., Janus P., Witulska M., Wojdalski J. 1996a. Kinetyka suszenia pietruszki w przemysłowej suszarce trójtaśmowej. Probl. Inż. Rol. 4,3 (13): 39-46.
  • 8. Domagała A., Janus P., Witulska M., Wojdalski J. 1996b. Kinetyka suszenia pietruszki w przemysłowej suszarce pięciotaśmowej. Probl. Inż. Rol. 4,3 (13): 47- 54.
  • 9. Górnicki K., Kaleta A. 2002. Kinetic of convection drying of parsley root particles. Polish J. Food Nutr. Sci.
  • 10. Heindl. 1999. Trockner und Verarbeitungsanlagen für die Lebensmittelindustrie. Prospekt.
  • 11. Jaros M. 1999. Kinetyka suszenia warzyw. Rozprawy Naukowe AR w Lublinie, z. 224.
  • 12. Lis T. 1996. Wpływ warunków suszenia selera korzeniowego na cechy jakościowe suszu. Zeszyty Probl. Postępów Nauk Roln. Nr 425. 135-140.
  • 13. Markowski M., Białobrzewski I. 1998. Kinetics of vacuum drying of celery. Polish J. Food Nutr. Sci. 7/48, 4, 707-712.
  • 14. „Spomasz" Wronki. 1993. Wyposażenie linii technologicznych. Opracowanie - prospekt.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-52e144b5-c8d3-406c-9304-d72c0848c277
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.