EN
Our study was carried out with potato plants (Solanum tuberosum L., cv. Désirée) transformed with the yeast invertase gene under the control of the B33 c1ass I patatin promoter and with the proteinase inhibitor II leader peptide sequence praviding for the apoplastic enzyme localization (B33-inv plants) and with the plants transformed with the reporter gene encoding bb-glucuronidase under the control of the 35S CaMV promoter (control plants). Exposure to 5°C during 6 days caused an increase in invertase activity and sugar content in B33-inv leaves in comparison with the control plants. Cell membranes of B33-inv plant cells showed greater cold to1erance under low temperature conditions than control plants that was recorded by electrolyte release. We supposed that higher cold tolerance of B33-inv plants was caused by stabilizing effect of sugar on the membranes, because B33-inv plants differ from the control plants in higher invertase activity, induced by expression of yeast invertase gene, and high content of sugars.
PL
Badania przeprowadzono na roślinach ziemniaka (Solanum tuberosum L. cv. Désirée) transformowanych genem inwertazy drożdżowej pod kontrolą promotora patatyny B33 klasy I i inhibitora proteinazy II liderowej sekwencji peptydu umożliwiającej lokalizację apoplastycznego enzymu (rośliny B33-inv) oraz roślinach transformowanych genem kodującym B-glukuronidazę pod kontrolą promotora 35S CaMV (rośliny kontrolne). Sześciodniowa ekspozycja na temperaturę 5°C powodowała wzrost aktywności inwertazy i zawartości cukru w liściach roślin B33-inv w porównaniu z roślinami kontrolnymi. Błony komórek roślin B33-inv wykazywały większą tolerancję na chłód w warunkach niskiej temperatury niż rośliny kontrolne o czym świadczy zarejestrowany wypływ elektrolitów. Prawdopodobnie wyższa tolerancja na chłód roślin B33-inv wynikała ze stabilizacyjnego wpływu cukru na błony, ponieważ rośliny B33-inv różniły się od roślin kontrolnych wyższą aktywnością inwertazy indukowaną ekspresją genu inwertazy drożdżowej i większą zawartością cukru.