PL
Oporne na trawienie enzymatyczne chemicznie modyfikowane dekstryny otrzymane w wyniku ogrzewania skrobi ziemniaczanej z kwasem chlorowodorowym jako katalizatorem oraz dodatkowo kwasami polikarboksylowymi (cytrynowym i winowym) testowano jako źródło węgla dla bakterii z rodzaju Lactobacillus o potwierdzonych właściwościach probiotycznych. Hodowano bakterie Lactobacillus rhamnosus GG i Lactobacillus casei DN 114 001 w podłożu zawierającym testowane dekstryny jako jedyne źródło węgla. Dynamikę wzrostu badano bezpośrednio po zaszczepieniu oraz po 4, 8, 12, 24, 48, 72, 96 i 168 godzinach inkubacji (37°C) metodami płytkową Kocha oraz spektrofotometryczną. Badano również pH i aktywność kwaszącą szczepu. Wykazano, że szczepy Lactobacillus rhamnosus GG i Lactobacillus casei DN 114 001 były zdolne do metabolizowania dekstryn ze skrobi ziemniaczanej, które w zastosowanym podłożu stanowiły jedyne źródło węgla. Najlepszym źródłem węgla okazały się dekstryny D1 i D2.
EN
Enzyme-resistant chemically modified dextrins resulting from heating potato starch with hydrochloric acid as the catalyst and additionally polycarboxylic acids (citric and tartaric acids) were tested as a source of carbon for Lactobacillus bacteria of well-documented and proved probiotic features. Lactobacillus rhamnosus GG and Lactobacillus casei DN 114 001 were cultured in the broth containing tested dextrins as the only source of carbon. The dynamics of bacterial growth was estimated directly after inoculation and after 4, 8, 12, 24, 48, 72, 96 i 168 h of incubation at 37ºC using Koch’s plate and spectrophotometric methods. pH and acidifying activity were also determined. It was proved that Lactobacillus rhamnosus GG and Lactobacillus casei DN 114 001 strains might metabolize dextrins from potato starch, when they were applied as the only source of carbon in the medium. The best source of carbon proved to be dextrins D1 and D2.