PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 17 | 2 |

Tytuł artykułu

Pestki owocow jako cenny surowiec wtorny przemyslu spozywczego

Warianty tytułu

EN
Fruit stones as a valuable secondary material of food industry

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Szacunkowo w sezonie 2006/2007powstało w przemyśle około 30 tys. ton pestek. Pestki są dobrym paliwem, skorupy pestek nada­ją się do produkcji węgla aktywowanego, są również dobrym materiałem ciernym. Jądra pestek zawierają od 30 do 47% tłuszczu, który jest wykorzystywany do celów spożywczych i farmaceutycznych. Jądra pestek mają podobne właściwości do migdałów i mogą je zastępować w przemyśle cukierniczym. Makuch powstały po oddzieleniu oleju z jąder i po usunięciu amygdaliny jest wysokobiałkową paszą dla zwierząt gospodarskich.
EN
In the season 2006/2007 the estimated amount of fruit stones produced in food industry reached the level of 30 thou­sands of tons. Fruit stones are a good fuel. Stone shells can be used as a raw material in the production activated carbon. They are also a good abrasive material. Stone kernels contain 30 to 47% of fat which is used in pharmaceutical industry and as comestible oil. Because of similar characteristic to almonds, stone kernels can replace them in confectionery in­dustry. After hydrolyzing amygdaline, oil cake is high—protein fodder for animals.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

17

Numer

2

Opis fizyczny

s.62-66,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor

Bibliografia

  • [1] Athara M., Nasir S M : Taxonomic perspective of plant species yielding vegetable oils used in cosmetics and skin care products African Journal of Biotechnology 42005 (1), 36-44
  • [2] Bak I., Lekli I., Juhasz B., Nagy N., Varga E., Varadi J., Gesztelyi R., Szabo G., Szendrei L., Bacskay I., Vec- sernyes M., Antal M., Fesus L., Boucher F., de Leiris J., TosakiA.: Cardioprotective mechanisms of Prunus cera- sus (sour cherry) seed extract against ischemia-reperfu- sion-induced damage in isolated rat hearts AJP Heart and Circulatory Physiology 291,(2006) 1329-1336
  • [3] Balcerek M.: Cyjanowodór w wyrobach spirytusowych otrzymywanych z owoców pestkowych Zeszyty Nauko­we Politechniki Łódzkiej nr 785 Chemia Spożywcza i Biotechnologia Zeszyt 581998 s 165-175
  • [4] Borycka B.: Wybrane energetyczne właściwości bioma­sy wytłokowej Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych Zeszyt 486 część I 2002 65-72
  • [5] Duran-Valle C J., Gomez-Corzo M., Pastor Villegas J., Gomez-Serrano V: Study of cherry stones as raw mate­rial in preparation of carbonaceous adsorbents Journal of Analytical and Applied Pyrolysis 73 (1), 2005 59­67
  • [6] Food Resource http://foodoregonstateedu/faq/fat/fat2 html zawartość pestki w owocach tłuszczu w pestkach charakterystyka tłuszczu stan na 22 września 2006
  • [7] Fructodor: Bilans surowcowo-produktowy firmy 2006
  • [8] Gonzalez J F., Encinar J M., Canito J L., Sabio E., Chacon M.: Pyrolysis of cherry stones: energy uses of the different fractions and kinetic study Journal of Ana­lytical and Applied Pyrolysis 67 (1), 2003 165-190
  • [9] Gryss Z.: Wykorzystanie odpadów przemysłu owoco­wo-warzywnego WNT Warszawa 1972 s 196-204
  • [10] GUS: Wynikowy szacunek produkcji głównych ziemio­płodów rolnych i ogrodniczych Informacja sygnalna Warszawa 20061218
  • [11] GUS: Produkcja upraw rolniczych i ogrodniczych w 2006 r Warszawa kwiecień 2007
  • [12] KaraczunZM., KassenbergA.: Problemy odnawialnych źródeł energii w Polsce Materiały z międzynarodowej konferencji naukowej „Odnawialne źródła energii u pro- guXXIwieku", Warszawa 10-11 XII 2001 s 31-41
  • [13] Karwat D.: Produkcja marcepanu i mas pokrewnych Prywatna Szkoła Ekonomiczno-Gastronomiczna dla Dorosłych w Rybniku Praca dyplomowa pod kierun­kiem Szymona Konkola 2003
  • [14] Kaynak B., Topal H., Atimtay A T.: Peach and apricot stone combustion in a bubbling fluidized bed Fuel Pro­cessing Technology 86 (11),2005 1175-1193
  • [15] Kowalik P.: Aktualny stan i perspektywy wykorzystania energii biomasy w Polsce Materiały z międzynarodo­wego seminarium „Odnawialne Źródła Energii w Strate­gii Rozwoju Zrównoważonego", Instytut Budownictwa Mechanizacji i Elektryfikacji Rolnictwa (IBMER) War­szawa 17-19 listopada 1997 s 94-97
  • [16] Pisarek M., Śmigielski t., Wiśniewski G.: Możliwości wykorzystania biomasy do celów energetycznych w warunkach polskich Materiały z konferencji naukowej „Miscathus", Połczyn Zdrój 27 - 29 IX 2000 s 27-36
  • [17] Praca zbiorowa: Poradnik gospodarowania odpadami (red K Skalmowski), Wyd Dashófer Warszawa 1998
  • [18] Praca zbiorowa: Rynek owoców i warzyw - Stan i per­spektywy Elementy bilansu niektórych owoców 2005 listopad Wydawnictwo IERiGŻ
  • [19] Praca zbiorowa: Rynek owoców i warzyw - Stan i per­spektywy Elementy bilansu niektórych owoców 2006 czerwiec Wydawnictwo IERiGŻ
  • [20] Prospekt firmy Wiessman spz oo 2004
  • [21] Roszkowski A.: Płynne paliwa roślinne-mrzonki rolni­ków czy ogólna niemożność Wieś Jutra 9 2001 22-26
  • [22] Tomasik P.: Polisacharydy surowcem XXI wieku Prze­mysł Spożywczy 54(1), 2000 9-10
  • [23] Zakrzewski R.: Niektóre aspekty termicznego rozkładu drewna i wybranych surowców lignocelulozowych Wy­dawnictwo AR Poznań 2001

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-525178ab-da6e-4d24-96b7-7a1d44312d32
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.