PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 06 | 3 |

Tytuł artykułu

Porównanie składu mineralnego koncentratów białkowych otrzymanych różnymi metodami z grochu

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Analizowano skład mineralny koncentratów białkowych otrzymanych z grochu różnymi metodami: kwasowo, flokulantami Magnafloc M-22S i Superfloc A-150 i flokulantami z jonami wapnia i glinu. Otrzymane preparaty charakteryzował zróżnicowany poziom zarówno makro- jak i mikroelementów w zależności od metody zastosowanej w procesie koagulowania białka. Najwięcej magnezu posiadał preparat koagulowany flokulantem Superfloc A-150; potasu, cynku i miedzi i żelaza flokulantem Superfloc A-150 z jonami wapnia, a manganu koncentrat wytrącony flokulantem Superfloc A-150 w obecności jonów glinu.
EN
Mineral composition of protein concentrates coagulated from pea by various methods was compared. Concentrates were precipitated by acid, flocculants Magnafloc M-22S and Superfloc A-150, and flocculants with calcium and aluminium ions. The content of macro- and microelements in the concentrates depended on the method used for their precipitation. The concentrate obtained by flocculant Superfloc A-150 contained the highest quantity of magnesium; potassium, zinc, copper and iron were the highest in the concentrate produced by flocculant Superfloc A-150 with calcium ions, and manganese - in the concentrate coagulated by flocculant Superfloc A-150 with aluminium ions.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

3

Opis fizyczny

s.191-198,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Akademicka 15, 20-950 Lublin

Bibliografia

  • Barone A., Ebesh O., Harper R.G., Wapnir R.A. 1998. Placental copper transport in rats; effects of elevated dietary zinc on fetal copper, iron and matallothionein. J. Nutr. 128: 1037-1041.
  • Brzozowska A. 1998. Ineractions between iron, zinc and copper and their consequence for nutritional practice. Pol. J. Food Nutr. Sci. 7/48 (40): 603-616.
  • Chavan U.D., Shahidi F., Bal A.K., Mckenzie D.B. 1999. Physico-chemical properties and nutrient composition of beach pea (Lathyrus maritimus L.). Food Chem. 66: 43-50.
  • Ciemente A., Vioque J., Sanchez-Vioque R., Pedroche J., Bautista J., Millan F. 1999. Protein quality of chickpea (Cicer arietinum L.) protein hydrolysates. Food Chem. 67: 269-274.
  • Kozłowska H., Brzozowska A. Wpływ zwiększonej podaży żelaza, cynku i miedzi na gospodarkę tymi pierwiastkami u rosnących szczurów. Materiały Konferencji „Witaminy i mikroelementy w żywieniu człowieka - biodostępność i stan odżywienia". Warszawa 1998, 198.
  • Mwasaru M.A., Muhammad K., Bakar J., Che Man Y.B. 1999. Effects of isolation technique and conditions on the extractability, physicochemical and functional properties of pigeonpea (Cajanus cajan) and cowpea (Vigna unguiculata) protein isolates. I. Physiochemical properties. Food Chem., 67: 435-443.
  • Porzucek H. 1998. Zmiany niektórych związków biologicznie aktywnych w procesie otrzymywania preparatów białkowych z nasion roślin strączkowych. Rozprawy Naukowe i Monografie. Wydawnictwo SGGW, Warszawa. Sánchez-Vioque R., Clemente A., Viogue J., Bautista J., Millán F. 1999. Protein isolates from chickpea (Cicer arietinum L.): chemical composition, functional properties and protein characterization. Food Chemistry, 64: 237-243.
  • Shahidi F., Chavan U.D., Bal A.K., Mckenzie D.B. 1999. Chemical composition of beach pea (Lathyrus maritimus L.) plant parts. Food Chem., 64: 39-44.
  • Soetrisno U.S.S., Holmes Z.A. 1992. Protein yields and characteristics from acid and salt coagulations of yellow pea (Pisum sativum L. Miranda) flour extractions. J. Agric. Food Chem., 40: 970-974.
  • Storey M.L., Greger J.L. 1987. Iron, zinc and copper ineractions: chronic versus acute responses in rats. J.Nutr., 117: 1434-1442.
  • Szajkowski Z. 1996. Badania nad zawartością i wzajemnymi relacjami wybranych składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych wytypowanych populacji z regionu Wielkopolski. II. Zawartość i wzajemne relacje między Zn i Cu. Żyw. Człow. Metab. 23: 66-76.
  • Yadric M.K., Kenny M.A., Winterfeldt E.A. 1989. Iron, copper and zinc status: response to suplementation with zinc or zimc and iron in adult females. Am. J. Clin. Nutr., 49: 145-150.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-51cf497d-21d9-4a2e-afb7-a1b432ed2943
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.