PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 57 | 3[A] |

Tytuł artykułu

Cohesive properties of model powdered formulas for children

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wlasciwosci kohezyjne modelowych sproszkowanych odzywek dla dzieci

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
In the reported study, analyses were carried out to determine the effect of agglomeration and raw material composition on cohesive properties of model powdered formulas for children. Measurements were carried out in a uniaxial shearing test according to a measuring procedure following Jenike’s theory, at four levels of consolidating stress in the range of 4.6÷17.2 kPa. The examined powdered children formula were determined for the following parameters of plastic flow: cohesion, internal friction angle, resistance to uniaxial compression, maximum consolidating stress and flow index. Characteristics of flowability properties of the examined model powdered formula for children demonstrated various cohesive properties of those materials. The flow function described the model formula powders as poorly cohesive and soft flowing whereas agglomerates produced on their basis as cohesive powders, sparingly flowing.
PL
W niniejszej pracy badano wpływ aglomeracji i składu surowcowego na właściwości kohezyjne modelowych sproszkowanych odżywek dla dzieci. Pomiary wykonywano w teście jednoosiowego ścinania według procedury pomiarowej zgodnej z teorią Jenike, przy czterech poziomach naprężenia konsolidującego z zakresu 4,6÷17,2 kPa. Dla badanych odżywek w proszku dla dzieci wyznaczono parametry plastycznego płynięcia takie, jak kohezja, kąt tarcia wewnętrznego, wytrzymałość na jednoosiowe ściskanie, największe naprężenie konsolidujące, indeks płynięcia. Charakterystyka właściwości płynięcia badanych modelowych sproszkowanych odżywek dla dzieci wykazała różne właściwości kohezyjne tych materiałów. Funkcja płynięcia określa modelowe odżywki sproszkowane jako słabo kohezyjne, łatwo płynące. Aglomeraty utworzone na podstawie modelowych odżywek dla dzieci pod względem zdolności do płynięcia, na podstawie funkcji płynięcia, są proszkami kohezyjnymi, trudno płynącymi.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

Opis fizyczny

p.115-118,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Warsaw University of Agriculture, Nowoursynowska 159c, 02-776 Warsaw, Poland
autor

Bibliografia

  • 1. Al Mahdi R., Nasirpour A., Banon S., Scher J., Desobry S., Morphological and mechanical properties of dried skimmed milk and wheat flour mixtures during storage. Powder Technol., 2006, 163, 145–151.
  • 2. Domian E., Koper T., Lenart A., Effect of drying method on the flowability of instant coffees. Acta Agrophysica, 2004, 3, 315-324.
  • 3. Faqih A.N., Alexander A.W., Muzzio F.J., Tomassone M.S., A method for predicting hopper flow characteristics of pharmaceutical powders. Chem. Engin. Sci., 2007, 62, 1536-1542.
  • 4. Fitzpatrick J.J., Barringer S.A., Iqbal T., Flow property measurement of food powders and sensitivity of Jenike’s hopper design methodology to the measured values. J. Food Engin., 2004, 61, 399-405.
  • 5. Fitzpatrick J.J., Barry K., Cerqueira P.S.M., Iqbal T., O’Neill J., Roos Y.H., Effect of composition and storage conditions on the flowability of dairy powders. Int. Dairy J., 2007, 17, 383–392.
  • 6. Freitas-Eduardo M., Silva-Lannes S.C., Use of texture analysis to determine compaction force of powders. J. Food Engin., 2007, 80, 568–572.
  • 7. Jenike A.W., Carson J., Measurement principles of the flowability of powders. Adv. Ceramic, 1985, 21, 759-766.
  • 8. Juliano P., Muhunthan B., Barbosa-Cánovas G.V., Flow and shear descriptors of preconsolidated food powders. J. Food Engin., 2006, 72, 157-166.
  • 9. Turchiuli Ch., Eloualia Z., El Mansouri N., Dumoulin E., Fluidised bed agglomeration: Agglomerates shape and end-use properties. Powder Technol., 2005, 157, 168-175.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-4fa4e34f-bfb4-41c6-a833-06ca1308ae3f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.