PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 10 | 1 |

Tytuł artykułu

Proby zastosowania ultrafiltracji w produkcji serkow twarogowych z mleka koziego

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule omówiono wyniki badań własnych nad otrzymywaniem serków twarogowych kozich z zastosowaniem metody ultrafiltracji. W skali laboratoryjnej badania prowadzono w dwóch wersjach: wersja I - przez zagęszczanie mleka na drodze ultrafiltracji /UF/ i ukwaszanie otrzymanego koncentratu, wersja II - ukwaszanie mleka i jego zagęszczanie na drodze UF. Pozytywny efekt uzyskano przy zastosowaniu II-ej wersji badań. Uzyskane wyniki były podstawą do opracowania technologii i sprawdzenia jej w skali półtechnicznej. Badania prowadzono na doświadczalnej instalacji UF opracowanej i wykonanej w Instytucie Maszyn Spożywczych.. Otrzymano serki twarogowe kozie wysokiej jakości, a opracowana technologia jest przedmiotem zgłoszenia patentowego.
EN
Test results on the production of goat milk curd cheeses with ultrafiltration method are presented. The tests were carried out in two versions: version I- milk concentration by ultrcfiltration and next souring of the concentrate /negative result/, and version II - the milk souring and next concentration by ultrafiltration - /positive result/. The results obtained enabled authors to work out a production technology and test it in semi-technical scale with application of experimental ultrafiltration system that has been designed and made by the Insitute of Food Processing Machinery, Wrsaw. High quality goat mlk curd cheeses were obtained. The technology is the subject of patent procedure.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

1

Opis fizyczny

s.10-16,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Maszyn Spozywczych, Warszawa
  • Instytut Maszyn Spozywczych, Warszawa
  • Instytut Maszyn Spozywczych, Warszawa
autor
  • Instytut Maszyn Spozywczych, Warszawa
  • Instytut Maszyn Spozywczych, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Borek-Wojciechowska R.: Witamina C w mleku krowim i kozim. Przegląd Mleczarski 7/2000,s.228
  • 2. Borek-Wojciechowska R.: Magnez jako wyróżnik wartości odżywczej mleka koziego. Przegląd Mleczarski 7/98, S.200
  • 3. Chojnowski W., Żuraw J., Jęsiak Z., Sell J.: Napoje fermentowane z mleka koziego. Przegląd Mleczarski 3/97, s.75
  • 4. Domagała J., Wszołek M.: Zmiany tekstury i mikrostruktury jogurtu z mleka koziego w zależności od sposobu koncentracji. XX Sesja Naukowa KTiCHŻ PAN Kraków 1989.
  • 5. Kostyra E., Kostyra H., Krawczuk St., Jarmułowska B.: Repetytorium z mleka koziego cz.I,II,UI. Przegląd Mleczarski 7/95, s.199, 8/95, s.214, 3/96, s.107
  • 6. Kudełka W.: Zawartość podstawowych składników mleka koziego w czasie pełnej laktacji. Przegląd Mleczarski 12/97, s.335
  • 7. Obrusiewicz T., Szwocer J., Wituszyńska B.: Badania technologiczne produkcji serków twarogowych z zastosowaniem wybranych rodzajów modułów ultrafiltracyjnych. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego nr. 1/2000, s.7
  • 8. Paluch Fr., Kuźniewicz J.: Efektywność chowu kóz mlecznego kierunku użytkowania.: Przegląd Mleczarski 2/96, s.43
  • 9. Pieczonka W.: Jakość organoleptyczna twarogów kozich uzyskanych z mrożonego mleka i skrzepu. Przegląd Mleczarski 10/93, s.284
  • 10. Pieczonka W., Świda J.: Konsumencka struktura jakości mleka koziego i jego przetworów. Przegląd Mleczarski 2/95, s.41
  • 11. Pieczonka W.: Poziom akceptacji konsumenckiej twarogów owczo - kozich. Przegląd Mleczarski 12/98, s.421
  • 12. Raczko W., Najdeker M., Obrusiewicz T., Szwocer J.: Badania techniczno - konstrukcyjne nad koncentracją skrzepu kwasowego mleka metodą ultrafiltracji membranowej. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1/2000, s. 14
  • 13. Regionalny program doskonalenia pogłowia owiec i kóz do roku 2010. RZHO i K Lublin 1997
  • 14. Rocznik Statystyczny GUS 1997, s.335
  • 15. Stenka I.,.Przybyłowski P.: Nowe trendy w technologii produkcji twarogów. Przegląd Mleczarski 6/97, s.167
  • 16. Szczepanik A., Libudzisz Z.: Mleko kozie i jego właściwości. Przegląd Mleczarski 5/2000, s.l36
  • 17. Szczepanik-Wiatr A., Libudzisz Z.: Mleko kozie jako surowiec dla przetwórstwa mleczarskiego. Przemysł Spożywczy 9/96, s.28
  • 18. Urbiene S., Ciuckas A., Margelyte J.: Physical and chemical properties and the biological value of goats, cows and human milk. Milchwissenschaft 52/8/197, s.427
  • 19. Wiatr-Szczepanik A., Libudzisz Z.: Porównanie wzrostu i aktywności kwaszącej szczepów Lb.acidophilus w mleku kozim i krowim. Przegląd Mleczarski 6/97, s.173
  • 20. Wituszyńska B., Lebiedzińska A., Malinowska E., Skalska K.: Zawartość witamin grupy B w niektórych produktach z mleka koziego. Nowa Medycyna 9/97, s.48
  • 21. Wszołek M.: Przydatność technologiczna mleka koziego. Przegląd Mleczarski 1/97, s.12
  • 22. Wszołek M.: Wartość odżywcza, właściwości fizykochemiczne i biologiczne składników mleka koziego. Nowa Medycyna 9/97, s.48

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-4f76a901-0183-47cf-931a-565f51ef7144
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.