PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 28 | 2 |

Tytuł artykułu

Inhibition of lipid oxidation of the frozen muscle tissue of herring using mustard

Warianty tytułu

PL
Hamowanie utleniania lipidow mrozonej tkanki miesnowej sledzi, przez zastosowanie gorczycy

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Content of hydroperoxides, secondary products of oxidation, dienes and trienes was analysed in a minced muscle tissue of Baltic herring treated with white mustard, while stored at -25°C.
PL
Analizowano, w czasie trzymiesięcznego przechowywania w temperaturze -25°C, proces utleniania zmielonej tkanki mięśniowej śledzi bałtyckich, zawierającej dodatek nasion gorczycy białej w ilości 0,25; 0,50; i 0,75% lub ekstraktu wodnego z tych nasion w ilości 0,50 i 0,75% odpowiadający dodatkowi gorczycy do farszu mięsnego ze śledzi odpowiednio 0,50 i 0,75%. Oznaczano zawartość hydronadtlenków, wtórnych produktów utleniania, dienów i trienów. Uzyskane wyniki wykazały, że utlenianie lipidów tkanki mięśniowej śledzi do aldehydów było spowalniane przez nasiona gorczycy, a szczególnie przez ekstrakt wodny z jej nasion. Aktywność przeciwutleniająca najwyższych stężeń tych dodatków stanowiła odpowiednio ok. 54 i 63% aktywności BHA. Utlenianie lipidów tkanki mięśniowej śledzi do hydronadtlenków oraz nagromadzanie się skoniugowanych kwasów tłuszczowych (dieny) w czasie zamrażalniczego przechowywania nie było inhibitowane przez dodatek gorczycy, niezależnie od jej postaci i stężenia. Najmniejszą zawartością wszystkich analizowanych produktów utleniania w czasie zamrażalniczego przechowywania charakteryzowała się tkanka mięśniowa śledzi z dodatkiem BHA. Ogólna aktywność antyoksydacyjna zastosowanych dodatków, uwzględniająca wszystkie analizowane produkty utleniania lipidów tkanki mięśniowej śledzi podczas trzymiesięcznego przechowywania zamrażalniczego, układała się następująco: BHA > GE 0,75% > G 0,75% > GE 0,50%.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

28

Numer

2

Opis fizyczny

s.81-90, rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Kazimierza Krolewicza 4, 71-550 Szczecin

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-4f5eb847-8b74-4a3b-b2e1-df38f3612654
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.