PL
W latach 2002, 2004, 2005, badano 16 mieszanek na glebie kompleksu żytniego dobrego, których skład stanowiły kombinacje 4 gęstości siewu owsa (140, 280, 420, 560 ziaren•m⁻²) i 4 gęstości siewu łubinu żółtego (25, 50, 75, 100 nasion•m⁻²) oraz 4 obiekty owsa w siewie czystym i 4 obiekty łubinu w siewie czystym, wysiewanych w tych samych gęstościach, co w mieszankach - łącznie 24 obiekty doświadczalne. Rośliny łubinu żółtego silnie reagowały na współwystępowanie w mieszankach z owsem. W przypadku niemal wszystkich cech ujawnił się negatywny wpływ owsa na łubin żółty w mieszankach, a jego skutki nasilały się wraz z zagęszczaniem siewu owsa. Rośliny łubinu w mieszankach były zdecydowanie gorzej rozwinięte a ich ubytki w okresie wegetacji zdecydowanie większe niż w siewie czystym łubinu. Silna redukcja niemal wszystkich cech roślin łubinu ujawniła się bardzo wyraźnie w plonach nasion łubinu, które w mieszankach okazały się aż 3,7-5,5-krotnie mniejsze niż w siewach czystych, przy analogicznych gęstościach siewu łubinu w obu przypadkach. Obecność łubinu w mieszankach nie była obojętna dla owsa, ale jego reakcje na współwystępowanie z łubinem okazały się stosunkowo słabe i ujawniły się tylko w niektórych cechach. Na ogół cechy morfologiczne roślin owsa i dorodność wykształcanych organów generatywnych silniej zależały od gęstości siewu owsa w mieszance niż od gęstości siewu łubinu w mieszance. Stąd takie cechy owsa jak wysokość źdźbła, masa ziarna w wiesze, czy obsada wiech kształtowane były przez gęstość siewu owsa, natomiast współwystępujący w różnym zagęszczeniu łubin nie determinował tych cech w stopniu dającym się udowodnić. Istotny natomiast i współdziałający wpływ miały gęstości siewu obu komponentów mieszanki na krzewienie produkcyjne i plon ziarna owsa.
EN
The field experiment was conducted in 2002, 2004 and 2005 on the rye soil complex with oat - yellow lupine intercrops. Four densities of oat (140, 280, 420 and 560 seed per m²) and four densities of yellow lupine (25, 50, 75 and 100 seed per m²) were designed for intercrop, as well as the same densities were used in sole crops of both species. The total number of experimental treatments was 24. The yellow lupine plants were strongly suppressed by oat plants; the negative influence of oat appeared in all lupine traits much more with the increasing oat density. The growth and development of lupine in intercrop were much weaker than in sole crop, which wasespecially well expressed by plant losses during vegetation. Intercropping also reduced the generative characters of lupine; from 3.7 to 5.5 lesser yield of grain was obtained as compared to its sole crop. The presence of yellow lupine had weak effect on oat plants and appeared in some characters only. Generally, oat plants responded more effectively to oat density than to lupine density in intercrop; the traits such as stem length, grain weight per panicle and panicle density were affected by oat density. However the number of productive tillers and the grain yield of oat were affected by lupine density in intercrop.