PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 31 | 2 cz.2 |

Tytuł artykułu

Ocena postaw żywieniowych osób dorosłych w zakresie spożycia ryb i owoców morza

Warianty tytułu

EN
An assessment of adults dietary attitude to fish and fruits of sea consumption

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badaniami objęto 1135 osób, w tym 695 kobiet i 440 mężczyzn. Częstość spożycia oraz preferencje ryb i owoców morza oceniono przy pomocy skali 5-stopniowej. Uszeregowanie ryb i owoców morza według ich preferencji było istotnie podobne w grupie kobiet i mężczyzn. Rybami najwyżej usytuowanymi na obydwu listach rankingowych były łosoś i pstrąg, a z owoców morza krewetki, kraby i homary. Większość ryb była lubiana przez respondentów. Płeć istotnie zróżnicowała stopień lubienia 6 owoców morza, przy czym były one bardziej preferowane przez mężczyzn niż przez kobiety. Średnia częstość spożycia ryb w badanej populacji odpowiadała kategorii „kilka razy w miesiącu". Średnia częstość spożycia owoców morza przez mężczyzn była istotnie wyższa w porównaniu z kobietami. Stwierdzono istotną korelację pomiędzy średnią preferencją ryb i owoców morza a średnią częstością ich spożycia.
EN
The research took over 1135 persons, including 695 women and 440 men. The frequency of intake and preferences of fish and fruits of seas were evaluated with the aid of 5-gradual scale. The ranking of the fish and the fruits of seas preferences was importantly similar in group of woman and man. Salmon and trout as well as shrimp, crab and lobster were higher placed on both ranking fish and fruits of seas lists. Majority of fish was enjoyed by respondents. The sex importantly differentiated the degree of enjoyment for 6 fruits of seas, which was preferred more by men than by women. The average frequency of fish intake among investigated population was on the level: “several times a month”. The average frequency of fruits of seas intake among men was significantly higher than among women. The significant correlation was found between average preference of fish and fruits of seas and average frequency of its intake.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

31

Numer

Opis fizyczny

s.116-123,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Poznan
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Abeywardena M.Y., Head R.J.: Longchain n-3 polyunsaturated fatty acids and blood vessel function. Cardiovasc. Res., 2001, 52, 361.
  • 2. Babicz-Zielińska E.: Studia nad preferencjami pokarmowymi oraz nad determinantami wyboru żywności w wybranych grupach konsumenckich. Gdynia, Wyd. WSM, 1999.
  • 3. Babicz-Zielińska E.: Zachowania konsumentów w stosunku do żywności i żywienia. Żywność 2001, 29, Supl., 5.
  • 4. Babicz-Zielińska E., .Rybowska A.: Preferencje ryb morskich i owoców morza w środowisku studentów. Żyw. Człow. Metab., 2001, 28 Supl., 550.
  • 5. Czarnocińska J., Babicz-Zielińska E., Sehlegel-Zawadzka M., i in.: Wpływ wieku i płci mieszkańców Szczecina na preferencje dla produktów zbożowych. Żyw. Człow. Metab., 2002, 29, Supl., 340.
  • 6. Czarnocińska J., Babicz-Zielińska E., Wądołowska L., i in.: Wpływ wieku i płci mieszkańców Szczecina na preferencje dla warzyw i owoców. Żyw. Człow. Metab., 2002, 29, Supl., 334.
  • 7. Domel S.B., Baranowski T.: Measuring fruit and vegetable preferences among 4th- and 5th-grade students. Prevent. Med., 1993, 22, 866.
  • 8. Food Balance Sheets. FAO, 2001.
  • 9. Hirafuji M., Machida T., Hamaue N., et al.: Cardiovascular protective effects of n-3 polyunsaturated fatty acids with special emphasis on docosahexaenoic acid. J. Pharmacol. Sci., 2003, 92, 308.
  • 10. Kłosiewicz-Latoszek L.: Znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3 w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Żyw. Człow. Metab., 2002, 29, 1-2, 78-85.
  • 11. Kolanowski W.: Owoce morza. Część I. Małże. Mag. Przem. Rybnego, 2003, 4 34, 17.
  • 12. Kolanowski W.: Owoce morza. Część II. Skorupiaki i głowonogi. Mag. Przem. Rybnego, 2003, 5 35, 37.
  • 13. Kris-Etherton P.M., Harris W.S., Appel L.J.: Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation 2002, 106, 2747.
  • 14. Kulikowski T.: Rynek owoców morza w Polsce. Mag. Przem. Rybnego, 2003, 4 34, 3.
  • 15. Lis E., Świderski F.: Oszacowanie wielkości spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w przeciętnej polskiej racji pokarmowej. W: Gutkowska K., Ozimek I. (red.): W: Konsument żywności i jego zachowania rynkowe. Red: K. Gutkowska, I. Ozimek, Warszawa, Wyd. SGGW, 2000, 171.
  • 16. Sikorski Z.E.: Morskie surowce żywnościowe. Warszawa, Wyd. Naukowo-Techniczne, 1992.
  • 17. Stanisz A.: Przystępny kurs statystyki w oparciu o program Statistica PL na przykładach medycyny. Kraków, Wyd. StatSoft Polska, 1998.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-4ee6fcdb-91c3-4ad0-b42c-86c4960e1967
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.