PL
Badaniami objęto 1135 osób, w tym 695 kobiet i 440 mężczyzn. Częstość spożycia oraz preferencje ryb i owoców morza oceniono przy pomocy skali 5-stopniowej. Uszeregowanie ryb i owoców morza według ich preferencji było istotnie podobne w grupie kobiet i mężczyzn. Rybami najwyżej usytuowanymi na obydwu listach rankingowych były łosoś i pstrąg, a z owoców morza krewetki, kraby i homary. Większość ryb była lubiana przez respondentów. Płeć istotnie zróżnicowała stopień lubienia 6 owoców morza, przy czym były one bardziej preferowane przez mężczyzn niż przez kobiety. Średnia częstość spożycia ryb w badanej populacji odpowiadała kategorii „kilka razy w miesiącu". Średnia częstość spożycia owoców morza przez mężczyzn była istotnie wyższa w porównaniu z kobietami. Stwierdzono istotną korelację pomiędzy średnią preferencją ryb i owoców morza a średnią częstością ich spożycia.
EN
The research took over 1135 persons, including 695 women and 440 men. The frequency of intake and preferences of fish and fruits of seas were evaluated with the aid of 5-gradual scale. The ranking of the fish and the fruits of seas preferences was importantly similar in group of woman and man. Salmon and trout as well as shrimp, crab and lobster were higher placed on both ranking fish and fruits of seas lists. Majority of fish was enjoyed by respondents. The sex importantly differentiated the degree of enjoyment for 6 fruits of seas, which was preferred more by men than by women. The average frequency of fish intake among investigated population was on the level: “several times a month”. The average frequency of fruits of seas intake among men was significantly higher than among women. The significant correlation was found between average preference of fish and fruits of seas and average frequency of its intake.