PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 54 | 05 |

Tytuł artykułu

Immunotechnologia zywnosci

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule omówiono specjalne katalityczne białka nazywane abzymami i synzymami. Abzymy definiuje się jako przeciwciała wykazujące właściwości enzymatyczne. Natomiast synzymy są to semisyntetyczne kopolimery aminokwasów charakteryzujące się właściwościami biokatalitycznymi. Oba rodzaje tych biokatalitycznych białek są wytwarzane w odmienny sposób. Abzymy produkuje się metodami immunologicznymi z wykorzystaniem specyficznych organicznych haptenów. Synzymy mogą być produktami ukierunkowanej mutagenezy z wykorzystaniem technik inżynierii genetycznej. W konkluzji stwierdzono, że w ramach biotechnologii żywności rodzi się nowa specjalizacja, którą można wstępnie nazwać „Immunotechnologią żywności".
EN
In this article, the special catalytic proteinscalled abzymes and synzymes are presented. Abzymes are defined as the antibodies with the catalytic properties. Similarly, synzymes are semisynthetic amino acid copolymers, also having the catalytic properties. The production of these two kinds of the catalytic proteins is different. Abzymes are made by the immunological methods using specific organic haptens. Synzymes can among others be the products of the mutagensis and are produced by the methods of the genetic engineering. It has been also suggested that the products of synzym hydrolysis could be a source of haptens for the production of abzymes. In conclusion it was stated that new specialization in food biotechnology would appear, which we call „ Food immunotechnology ".

Wydawca

-

Rocznik

Tom

54

Numer

05

Opis fizyczny

s.8-10,rys.

Twórcy

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-4d60c2cd-240d-4eb8-bff8-3eee5a5aebaa
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.