PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 58 | 12 |

Tytuł artykułu

Profilaktyka chorob ukladu krazenia

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Prophylaxis of cardio-vascular diseases

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
1-2 czerwca 2004 r. w Luksemburgu, został podpisany przez 25 ministrów zdrowia krajów Unii Europejskiej dokument „Promocja Zdrowego Serca, Europejski Consensus ". Dokument stwierdza istnienie dowodów na to, że zachorowalności i umieralności na choroby układu sercowo-naczyniowego można zapobiec lub opóźnić ich wystąpienie w populacji jako całości, a także w grupach wysokiego ryzyka dzięki: zachęcaniu do rezygnacji z palenia tytoniu, popularyzowaniu zdrowej diety i zwiększenia aktywności fizycznej. Dokument przedstawia żywieniowe cele dla populacji regionu europejskiego mające za zadanie prewencję chorób sercowo-naczyniowych i zaleca tworzenie rekomendacji dla produktów spożywczych na poziomach narodowych.
EN
On 1-2 June 2004 in Luxemburg was adopted by 25 Health Ministers of the European Union document „Promoting Heart Health, a European Consensus ". This document concludes that there is substantial evidence that CVD morbidity and mortality can be prevented or postponed in the population as a whole, as well as in those identified as being at increased risk throughout: popularize of smoking cessation, healthy did and increase of physical activity. This document presented dietary goals for the population in order to prevent CVD in the European region and considered the need translating those goals into food-based dietary guidelines at national levels.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

58

Numer

12

Opis fizyczny

s.30-31,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Grunert K. G., Brunso K., Bredahl L., Bech A. C: 2001. Food - Related Lifestyles: A Segmentation Approach to European Food Choices. In: Frewer L., Risvik E., Bech A. C., (Eds): Food, People and Society, Springer, Verlag, Berlin
  • [2] Jaworska D.: 2004. Wpływ cech tekstury na ogólną jakość sensoryczną i akceptację wybranych produktów spożywczych. Praca doktorska, WNoŻCzK, SGGW, Warszawa
  • [3] Kowrygo B.: 2000. Influence of Market Economy on the Food and Nutrition Sector, Wydawnictwo SGGW, Warszawa
  • [4] Laing D. G., Jinks A.: 1996. Flavour Perception Mechanisms. Trends in Food Science and Technology, vol. 7, 387- 389
  • [5] Mailgaard M., Civille G. V., Carr B. T.: 1999. Sensory Evaluation Techniques, CRC Press, New York
  • [6] Steiner J.E.: 1979. Preference as an expression of need, culture and attitudes, Oral and facial innate motor responses to gustatory and to some olfactory stimuli, In: J.H.A. Kroeze (Eds). Preference behaviour and chemoreception, 247-262
  • [7] Towler G., Shepherd R.: 1992. Application of Fishbein and Ajzen's Expectancy - Value Model to Understand Fat Intake, Appetite, 18, 15-27
  • [8] Tuorila H.: 1996. Hedonic Responses to Flavour and Their Implications for Food Acceptance. Trends in Food Science and Technology, vol. 7, 453-456.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-4d25563e-ca4f-4f53-af5d-dedbf0e1d4f4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.