PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 34 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Europejska Siec Doskonalosci ds. baz danych o skladzie zywnosci [EuroFIR] a Polska baza danych

Warianty tytułu

EN
European Food Information resource network [EuroFIR] and Polish database

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
EuroFIR jest wiodącą na świecie Europejską Siecią Doskonałości w dziedzinie Systemów Baz Danych nt. Składzu Żywności. Celem EuroFIR-u jest stworzenie i zintegrowanie, wszechstronnego, spójnego i sprawdzonego banku danych stanowiącego najważniejsze, autorytatywne źródło informacji o składzie żywności w Europie. Bank danych, w formie relacyjnej bazy, mają tworzyć narodowe bazy danych o składzie i wartości odżywczej żywności uczestników projektu.
EN
EuroFIR is a world-leading European Network of Excellence on Food Composition Databank systems. EuroFIR aims to develop and integrate a comprehensive, coherent and validated databank providing authoritative source of food composition data in Europe. Databank in form of relational database is based on EuroFIR partners' national food composition data.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

34

Numer

1-2

Opis fizyczny

s.513-516,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa
autor

Bibliografia

  • 1. Church S.: The History of European Food Composition Databases. European Food Information Resource Consortium (EuroFIR). Institute of Food Research, Norwich, Norfolk, NR4 7UA, UK.;
  • 2. Greenfield H. Southgate D.A.T.: Food composition data. Production, management and use. Second edition. FAO, Rome 2003.
  • 3. Guilland J.C., Aubert R., Lhuissier M. et. al.: Computerized analysis of food records: role of coding and food composition database European. J. Clin. Nutr. 1993, 47, 445-453.
  • 4. Irealand J. Møller A. et. al.: Review of food classification and description systems for use in food composition database. EuroFIR. Report 01.6.6a, 2006;
  • 5. Kunachowicz H., Kłys W.: Comparison of results of average daily diet composition calculated according to FRI-FAO Programme "ALIMENTA", Polish Programme "FOOD 2" and results of chemical analysis. J. Food Copm. Anal. 2000, 13, 475-493.
  • 6. http://www.eurofir.net
  • 7. http://www.langual.org;
  • 8. http://www.polytec.dk/ebasis/Default.asp

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-4cc6d9f6-debd-47cd-8df7-cdd36dd835f7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.