PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 56 | 04 |

Tytuł artykułu

Wplyw dodatku oleju sojowego i witaminy E w zywieniu tucznikow na wzrost i niektore skladniki tkankowe

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
Three groups of 25 growing pigs (pbz x wbp) x Pietrain each initially weighing 50 kg were fed with loose full feed mixtures. The experimental factors consisted of adding the following ingredients to their diets: 8% soybean oil, containing 14.9; 53.2 and 7.8% of oleic, linoleic and linolenic acid for both group II and III, and vitamin E - 500 mg «-tocopherol acetate (group III). At 105 kg body weight the animals were slaughtered and the carcass analysed. Samples of the longissimus dorsi, liver and backfat were chemically analysed. Blood samples from the zygomatic vein were collected three times: at 80 kg and 90 kg body weight and directly before slaughter. The vitamin E, cholesterol and fatty acid composition in the samples was determined. The 8% soybean oil additive to the diet increased daily gains and elevated the HDL cholesterol content in the blood. The n-3 and n-6 PUFA contents in the longissimus dorsi muscle, liver and backfat of fattening pigs also increased. Simultaneously, adding 80 g soybean oil and 500 mg «-tocopherol acetate to the diets enabled pork with a higher vitamin E and essential fatty acid content but containing a lower level of total cholesterol in backfat to be obtained.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

56

Numer

04

Opis fizyczny

s.259-262,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul. Akademicka 13, 20-034 Lublin

Bibliografia

  • 1. Ahn R. G, Lutz S., Sim J. S.: Effects of dietary a-linolenic acid on the fatty acid composition storage stability and sensory characteristic of pork loin. Meat Sci. 1996, 43, 291-299.
  • 2. Astrup H. N.: Vitamin E and quality of pork. Acta Agr. Scand. 1973, 19, 152-157.
  • 3. AO AC: Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, 1984.
  • 4. Buckley D. J., Morrissey P. A., Gray J. I.: Influence of dietary vitamin E on the oxidative stability and quality of pig meat. J. Anim. Sci. 1995, 73, 3122- -3133.
  • 5. Flachowsky G., Schone F, Scharmann G., Lůbbe F, Bohme H.: Influence of oilseeds in combination with witamin E supplementation in the diet on backfat quality of pigs. Anim. J. Sci Tech. 1997, 64, 91-100.
  • 6. Folch J., Less M., Stanley G. H. A.: A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. J. Biol. Chem. 1957, 226, 497-509.
  • 7. Grela E.: Wpływ rodzaju tłuszczu i dodatku witaminy E w żywieniu świń na wzrost zwierząt, zawartość a-tokoferolu i cholesterolu w niektórych tkankach oraz skład kwasów tłuszczowych w słoninie. Annls Univ. Mariae Curie-Skłodowska, sect. ЕЕ, 1993, 11, 259-266.
  • 8. Grela E.: Wpływ rodzaju tłuszczu i dodatku witaminy E w żywieniu świń na zawartość niektórych składników lipidowych w sercu. Medycyna Wet. 1993, 49, 361-363.
  • 9. Grela E., Jakobsen K.: Wpływ stosowania oleju sojowego i witaminy E w żywieniu świń na wzrost i skład chemiczny tłuszczu zapasowego. Annls Univ. Mariae Curie-Skłodowska, sect. ЕЕ, 1991, 9, 291-296.
  • 10. Grela E., Jensen S. K., Jakobsen K.: Fatty acid composition and content of tocopherols and carotenoids in extruded grass pea (Lathyrus sativus L). J. Sci. Food Agric. 1999, 79, 2075-2078.
  • 11. Jensen P. T. Nielsen H. E., Danielsen V., Leth T.: Effect of dietary fat quality and vitamin E on the antioxidant potential of pigs. Acta Vet. Scand. 1983, 24, 135-147.
  • 12. Lauridsen Ch., Nielsen J. H., Hanckel R. Sorensen M. T: Antioxidative and oxidative status in muscle of pigs fed repeseed oil, vitamin E and copper. J. Anim. Sci. 1999, 77, 105-115.
  • 13. Monahan F. J., Buckley D. J., Morrissey P. A., Lynch P. B., Gray J. I.: Influence of dietary fat and a-tocopherol supplementation on lipid oxidation in pork. Meat Sci. 1992, 31, 229-241.
  • 14. Rhee K. S., Dutson T. R., Smith G. C., Hostetler R. L., Reiser R.: Effects of changes in intermuscular and subcutaneous fat levels on cholesterol content of raw and cooked beef steaks J. Food Sci., 1982, 47, 716-719.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-4c873c74-1832-4c23-9647-ac01f0273259
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.