EN
Free amino acid contents: aspartic acid, threonine, serine, glutamic acid, proline, glycine, alanine, valine, methionine, isoleucine, leucine, tyrosine, gamma-aminobutyric acid, histidine, lysine and arginine in juices of three strawberry varieties (‘Senga’, ‘Ducat’, ‘Marmolada’), raspberry (‘Beskid’, ‘Canby’, ‘Mailing Seedling’), black currant (‘Ben Lomond’, ‘Titania’, ‘Ojebyn’) and red currant (‘Rondom’, ‘Jonker’, ‘Holenderska’) were determined in this paper. Examinations were performed in three following years: 1998, 1999 and 2000, by use of HPLC method. Achieved amino acid contents were compared with standard values contained in Code of Practice. Significantly higher aspartic acid and glutamic acid concentrations of standard values published in Code of Practice were found in examined strawberry and black currant juices. Selected amino acids can be used for estimation of berry juices authenticity. Serine, valine and methionine can be the indicator of addition of strawberry juice to raspberry juice, aspartic acid and serine - addition of red currant juice to raspberry juice and aspartic acid and methionine - addition of strawberry juice to black currant juice. Adulteration of black currant juice with red currant juice cannot be detected on the base of amino acid contents
PL
W niniejszej pracy oznaczono zawartości wolnych aminokwasów: kwasu asparaginowego, treoniny, seryny, kwasu glutaminowego, proliny, glicyny, alaniny, waliny, metioniny, izoleucyny, leucyny, tyrozyny, kwasu gamma-aminomasłowego, histydyny, lizyny i argininy w sokach otrzymanych z trzech odmian truskawek (‘Senga’, ‘Ducat’, ‘Marmolada’), malin (‘Beskid’, ‘Canby’, ‘Mailing Seedling’), czarnych porzeczek (‘Ben Lomond’, ‘Titania’, ‘Ojebyn’) i czerwonych porzeczek (‘Rondom’, ‘Jonker’, ‘Holenderska’). Badania wykonano w trzech kolejnych latach: 1998, 1999 i 2000, stosując metodę HPLC. Porównano otrzymane zawartości aminokwasów z wartościami standardowymi zawartymi w Kodeksie Praktyki. W badanych sokach truskawkowych i z czarnych porzeczek stwierdzono znacznie wyższe stężenia kwasu asparaginowego i kwasu glutaminowego od wartości standardowych podanych w Kodeksie Praktyki. Wybrane aminokwasy mogą być wykorzystane do oceny autentyczności soków z owoców jagodowych. Wskaźnikiem dodatku soku truskawkowego do soku malinowego może być seryna, walina i metionina, dodatku soku z czerwonych porzeczek do soku malinowego - kwas asparaginowy i seryna, a dodatku soku truskawkowego do soku z czarnych porzeczek - kwas asparaginowy i metionina. Na podstawie zawartości aminokwasów nie można wykryć zafałszowania soku z czarnych porzeczek sokiem z czerwonych porzeczek