PL
Metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej oznaczano aflatoksyny B1 B2, G1 i G2 w 23 próbkach spożywczych orzeszków arachidowych dostępnych na polskim rynku w 1991 r. W 10 spośród 23 badanych próbek wykazano obecność aflatoksyny B1. Zawartość tego związku w 8 próbkach przekroczyła dopuszczalny w Polsce poziom 5 µg/kg. W jednej z analizowanych próbek zawartość aflatoksyny B1 wyniosła 745 µg/kg. Aflatoksyną G1 zanieczyszczonych było 8 próbek badanych orzeszków.
EN
The content of aflatoxin B1 B2, G1 and G2 was analysed in imported peanuts. Investigation included 23 samples of various types of nuts imported to Poland in 1991. A HPLC method was used. Aflatoxin B1 was found in 10 samples, but the content in 8 of them exceeded the allowed in Poland level of 5 µg/kg. In one samples of imported from Egypt peanuts the content of aflatoxin B1 was extremely high and reached 745 µg/kg. The presence of aflatoxin G1 was found in 8 peanut samples.