PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 40 | 3 |

Tytuł artykułu

Wplyw kwasu salicylowego na rownowage pro-antyoksydacyjna w warunkach wysokich stezen glukozy w krwinkach czerwonych czlowieka w badaniach in vitro

Warianty tytułu

EN
The in vitro effects of salicylic acid on pro-antioxidative balance in human red blood cells at high glucose concentrations

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W przeprowadzonych badaniach ludzkie erytrocyty inkubowano z buforem zawierającym glukozę w zakresie stęż. 72,9 – 354,1 mg %. Po upływie 18 godz. oceniano zmiany równowagi pro-/antyoksydacyjnej mierząc poziom powstałego MDA oraz zmiany w aktywności SOD. Dalsza inkubacja zawiesiny krwinek z kwasem salicylowym powodowała zmiany w aktywności SOD oraz wzrost protekcji krwinek przed dodatkowym czynnikiem utleniającym którym w zastosowanym eksperymencie był nadtlenek kumenu. Wysokie stężenie glukozy hamowało ten efekt.
EN
In vitro effects of glucose and salicylic acid on the antioxidant system in human red blood cells were studied. The suspensions of erythrocytes in phosphate-buffered saline containing glucose at 72.9; 126.2; 280.1 and 354.1 mg % were incubated at 37°C for 18 hours. After that, 30 mg% salicylic acid was added to each sample and then the samples were incubated for a further 10 and 30 min. The levels of MDA and the activity of SOD were measured before and after the incubation. Samples of erythrocytes after incubation with glucose and salicylic acid prepared as described above were oxidized with cumene hydroperoxide for 1 hour. Erythrocyte susceptibility to peroxidation was assessed by the determination of MDA level and SOD activity. The results suggest that salicylic acid does not change the level of MDA in erythrocyte suspensions exposed to glucose within the studied concentration range. The activity of SOD in these suspensions depended on the concentration of glucose and the time of incubation with salicylic acid. Susceptibility to lipid peroxidation of red blood cells exposed to glucose dropped under the influence of salicylic acid within the glucose concentration range of 126.2-280.1 mg%.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

40

Numer

3

Opis fizyczny

s.279-285,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Jagiellonski, Krakow
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-4bfee384-ddcc-4fd9-adee-f6664d84d5b7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.