PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 44 | 12 |

Tytuł artykułu

Proby zastosowania bakterii Zymomonas mobilis i drozdzy Saccharomyces cerevisiae do fermentacji alkoholowej bulw topinamburu

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przeprowadzono fermentacje alkoholowe bulw topinamburu (H. tuberosus L.) z zastosowaniem bakterii Z. mobilis 3881 i 3883 oraz drożdży S. cerevisiae B4, D2 і Вс 1ба. Stwierdzono, że zarówno bakterie, jak i drożdże zdolne są do produkcji alkoholu etylowego z zacierów przygotowanych z hydrolizo- wanych rozdrobnionych bulw i soku z topinamburu. Maksymalne wydajności alkoholu etylowego z bulw genotypu Rubik przy użyciu drożdży S. cerevisiae wynosiły 78,20%, a bakterii Z. mobilis 74,36% w stosunku do wydajności teoretycznej.
EN
Alcoholic fermentation of Jerusalem artichoke tubers using bacteria Z. mobilis 3881 and 3883 and yeasts S. cerevisiae B4, D2 and Bc 16a were done. It was proved that both bacterium and yeasts are capable of ethanol production from hydrolysed ground tubers or juice from Jerusalem artichoke. Maximum ethanol yield obtained from tubers of cultivar Rubik with the use of yeasts S. cerevisiae was 78,20% and bacterium Z. mobilis 74,36% of theoretical yield.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

44

Numer

12

Opis fizyczny

s.39-41,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, 60-637 Poznan, ul.Wojska Polskiego 28
autor

Bibliografia

  • [1] Andrzejewski M.: Zapomniana roślina uprawna - topinambur. Poradnik Gospodarski 1997, 3, s. 46.
  • [2] Roy M. Sachs i in.: Fuel alcohol from Jerusalem artichoke. California Agriculture 1981, 35 (9-10), s. 4-6.
  • [3] Barta J.: Jerusalem artichoke as a multipurpose raw material for food products of high fructose or inulin content. Elsevier Science Publisher B.V. 1993.
  • [4] Schorr-Galindo S., Fontana A., Guiraud J. P.: Fructose syrups and ethanol production by selective fermentation of inulin. Current Microbiology 1995,30, s. 325-330.
  • [5] Toran-Diaz I. і in.: Effect of acid or enzymatic hydrolysis on ethanol production by Zymomonas mobilis growing on Jerusalem artichoke juice. Biotechnology Letters 1985, 7, s. 527-530.
  • [6] Williams L. A., Ziobro G.: Processing and fermentation of Jerusalem artichoke for ethanol production. Biotechnol. Letters 1982, s. 45-50.
  • [7] Włodarczyk Z., Gałaj M.: Możliwości prowadzenia fermentacji alkoholowej przez bakterie. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1991, 3, s. 3-6.
  • [8] Duvnjak Z. i in.: Kinetics of ethanol production from Jerusalem artichoke juice with some Kluyveromyces species. Biotechnol. Letters 1981, 3(10), s. 589-594.
  • [9] Favela-Torres E. і in.: Kinetics of batch fermentation for ethanol production with Zymomonas mobilis growing on Jerusalem artichoke juice. Biotechnology and Bioengineering 1985,18, s. 850-856.
  • [10] Galaj M. і in.: Wstępne próby porównania fermentacji alkoholowej niektórych substratów bakteriami Z. mobilis oraz drożdżami gorzelniczymi. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1994, 9, s. 13-15.
  • [11] Guiraud J. P. i in.: Optimisation of alcohol production from Jerusalem artichokes. European J. Appl. Microbiol. Biotechnol., 1982, 14, s. 81-85.
  • [12] Margaritis А. і in.: Optimisation studies for the Bioconversion of Jerusalem artichoke tubers to ethanol and microbial biomass. Biotechnol. Letters 1981,3, 10, s. 595-599.
  • [13] Mroczek J.: Topinambur. Doradca 1995, 35, s. 8.
  • [14] Pikulik R.: Poznajmy topinambur. Poradnik Gospodarski 1994, 2, s. 20.
  • [15] Rosa M. F. i in.: Production of high concentration of ethanol from mash, juice and pulp of Jerusalem artichoke tubers by Kluyveromyces fragilis. Enzyme Microb. Technol., 1986, 8, s. 673-676.
  • [16] Ładoński W., Gospodarek T.: Podstawowe metody analityczne produktów żywnościowych. PWN, Warszawa - Wrocław 1986.
  • [17] AOAC, 1974, W8.013
  • [18] Krutosikowa A.: Naturalne i syntetyczne substancje o słodkim smaku. PWN, Warszawa 1990.
  • [19] Pekić В. i in.: Effect of pH on the acid hydrolysis of Jerusalem artichoke inulin. Food Chemistry 1985,17, s. 169-173.
  • [20] Swanton C. J. і in.: The biology of Canadian weeds. 101. Helianthus tuberosus L. Can. J. Plant Sci., 1992, 72, s. 1367-1382.
  • [21] Margaritis A., Bajpai P.: Ethanol production from Jerusalem artichoke tubers (Helianthus tuberosus) using Kluyveromyces marxianus and Saccharomyces rosei. Biotechnol. and Bioengineering 1982, 24, s. 941-953.
  • [22] Góral S.: Słonecznik bulwiasty - Topinambur. Uprawa i użytkowanie. Radzików 1997.
  • [23] Chabbert i in.: Productivity and fermentability of Jerusalem artichoke according to harvesting date. Biomass 1983,3, s. 209-224.
  • [24] Duvnjak Z., Koren D. W.: Production of fructose syrup by selective removal of glucose from hydrolysed Jerusalem artichoke juice. Biotechnol. Letters 1987, 9,11, s. 783-788.
  • [25] Chabbert N. i in.: The advantageous use of an early Jerusalem artichoke cultivar for the production of ethanol. Biomass 1985, 8, s. 233-240.
  • [26] ChabbertN. і in.: Protein production potential in the ethanol production process from Jerusalem artichoke. Biotechnol. Letters 1985, 7, 6, s. 443-446.
  • [27] Chrapkowska K. J. і in.: Otrzymywanie syropów fruktozowych z bulw Helianthus tubemsus L. (topinambur). XXIV Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii ¯żywności. Wrocław 1993, s. 161-164.
  • [28] Nowak J.: Bakterie Zymomonas mobilis - mikroorganizmy alternatywne dla drożdży gorzelniczych. Rozprawy Naukowe, Zeszyt 300. Poznań 1999.
  • [29] Oktaba W.: Metody statystyki matematycznej w doświadczalnictwie. PWN. Warszawa 1972.
  • [30] Wagner W., Blażczak P.: Statystyka matematyczna z elementami doświadczalnictwa. Wyd. Akademii Rolniczej, Poznań 1986.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-4be76483-2031-41ba-bf2c-5e705b2686ab
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.