PL
W pracy zastosowano metodę ankietową określając preferencje wobec różnego rodzaju pieczywa oraz czynniki wyboru pieczywa wśród 730 osób w różnym wieku uczestników targów przemysłu spożywczego Polagra Food. Stwierdzono, że najbardziej preferowanym pieczywem jest pieczywo świeżo wypieczone. Natomiast, do najważniejszych czynników wyboru pieczywa można zaliczyć jego smak i zapach, termin przydatności do spożycia, prawidłową chrupkość skórki oraz porowatość i elastyczność miękiszu. W pracy zbadano także zależności pomiędzy czynnikami wyboru pieczywa a płcią wiekiem i rejonem zamieszkania ankietowanych.
EN
The aim of performed inquiry was estimation of preferences of selected group of bread by 730 consumers in different age from Poland area. In tests 5 scale rank were used. The fresh crusted bread was the most preferred by asked people. The most imported choice of bread factors were taste and smell, deadline of consumption, proper crisps of crust and proper porous and elastic flesh. In research the statistical relationship between choice factors and sex, age and place of residence were studied.