PL
Zbadano możliwości wykorzystania bioflawonoidów pochodzących z grejpfruta jako naturalnych substancji przedłużających trwałość mięsa mielonego. Wykazano, że dodatek bioflawonoidów w ilości akceptowanej sensorycznie wynoszącej 0,5% w stosunku do masy mięsnej (96 mg bioflawonoidów), wpływał korzystnie zarówno na jakość mikrobiologiczną mięsa powodując ograniczenie wzrostu niekorzystnej mikroflory jak również poprawiał walory sensoryczne przygotowanych z niego dań gotowych, na przykładzie produktów smażonych. Akceptowany sensorycznie w smażonych wyrobach z mięs mielonych dodatek bioflawonoidów, przedłużał średnio 1,5 krotnie trwałość badanego mięsa. Dlatego też bioflawonoidy z grejpfruta powinny znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym jako naturalne substancje przedłużające trwałość żywności.
EN
The possibilities of using grapefruit bioflavonoid as natu¬ral substances prolonging the shelf-life of minced meat have been examined. It has been proved that bioflavonoid addi¬tive in sensorically accepted amount equaling 0,5 % in rela¬tion to the meat weight (96 mg of bioflavonoids) advantageously influenced both the microbiological quality of meat by limiting the growth of disadvantageous flora as well as improved the sensoric qualities of dishes prepared with their additive on the example of fried products. Sensorically accepted level of bioflavonoid additive in fried meat products prolonged the constancy of examined pork meat of 1,5 times on average. Therefore, grapefruit bioflavonoids should be used in food industry as natural substances prolonging the shelf-life of foods.