PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 62 | 05 |

Tytuł artykułu

Projektowanie nowych produktow spozywczych. Cz.II

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Uwarunkowania technologiczne i techniczne związane z nowymi produktami spożywczymi to istotne bariery w rozwoju nowych produktów spożywczych. W artykule omówiono znaczenie wybranych działów produkcyjnych w rozwoju nowych produktów. Inżynierowie powinni ściśle współpracować z działem produkcji oraz z technologami żywności w celu projektowania bezpiecznych procesów technologicznych. Przedstawiono znaczenie procesów produkcyjnych w rozwoju nowych, bezpiecznych, wysokiej jakości produktów. Zaprezentowano także czynniki kształtujące rozwój produktów oraz tendencje rozwoju nowych produktów przyszłości.
EN
Technological and technical requirements connected with the new food products create significant barriers in development of new foods. In the paper, the role of the selected manufacturing departments in development of new products is discussed. Engineers should cooperate closely with manufacturing division and with food technologists in order to design safe technological processes. The role of manufacturing processes in development of new, safe high-quality products is presented. Also, factors affecting the development of the products and developmental tendencies for future new products are discussed.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

62

Numer

05

Opis fizyczny

s.8,10-12,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Albano L. D., Suh N. P., Pecht M., Slocum A., Jakiela M., Lewis K., Mistree F., Rao J. R. R.: 1999. Engineering design. In: Mechanical Engineering Handbook. Ed. Frank Kreith, 11-87, CRC Press LLC Boca Raton.
  • [2] Czapski J., Jankowski Т.: 1995. Opracowywanie nowych produktów spożywczych - kierunki rozwoju. W: Food Product Development. Praca zbiorowa pod redakcją J. Czapskiego, 33-43. Wydawnictwo AR w Poznaniu.
  • [3] Earle M., Earle R., Anderson A.: 2007. Opracowanie produktów spożywczych. Podejście marketingowe. WNT Warszawa.
  • [4] Fuller G.W.: 1994. New Food Product Development. From Concept to Marketplace. CRC Press New York.
  • [5] Shaw R.: 1996. Product Development Guide for the Food Industry. CCFRA - Campden & Chorleywood Food Research Association.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-49ff4d66-07d4-4a1a-abd5-3d9a24c3c0b8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.