PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 484 | 2 |

Tytuł artykułu

Wplyw dolistnego dokarmiania azotem i mikroelementami na zawartosc i sklad bialka ziarna pszenzyta jarego

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Określano wpływ zróżnicowanych dawek azotu oraz mikroelementów (miedź, cynk i mangan) na zawartość białka, jego skład frakcyjny, skład aminokwasowy i wartość odżywczą białka ziarna pszenżyta jarego Maja. Stwierdzono, że wzrost dawki azotu z 80 do 120 kg·ha⁻¹ w latach 1994 i 1995 zwiększył zawartość białka ogółem w ziarnie pszenżyta, natomiast zwiększenie dawki cynku oraz manganu z 0 do 0,4 kg·ha⁻¹ łącznie z azotem w dawce 80 kg·ha⁻¹ powodowało wzrost zawartości białka we wszystkich latach badań. Dolistne dokarmianie mikroelementami wpłynęło również na zwiększenie zawartości albumin i globulin oraz glutelin w białku ziarna pszenżyta. Pszenżyto jare odmiany Maja charakteryzowało się wysoką jakością białka, mierzoną zintegrowanym wskaźnikiem aminokwasów egzogennych (EAAin). Aminokwasem ograniczającym wartość odżywczą białka ziarna pszenżyta w większości przypadków była lizyna, a w następnej kolejności metionina lub fenyloalanina.
EN
The effect of different doses of nitrogen and microelements (copper, zinc, manganese) on protein content, its fractional composition, aminoacid composition and protein nutritive value in grain of Maja cv. spring triticale was studied. It was found that the increase of nitrogen dose from 80 to 120 kg·ha⁻¹ in 1994 and 1995 caused the rise of total protein content in triticale grain, whereas the increase of zinc and manganese dose from 0 to 0.4 kg·ha⁻¹ together with nitrogen at a dose of 80 kg·ha⁻¹, rose the protein content in all years of the experiment. The foliar application of microelements influenced also the growth of albumine, globuline and gluteline contents in the protein of triticale grain. Spring triticale, Maja cv. was characterized by high protein quality, measured as the essential amino acids index (EAAj). In most cases the lysine and next the methionine or phenyloalanine were the aminoacids limiting nutritive value of triticale grain protein.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

484

Numer

2

Opis fizyczny

s.733-741,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Edukacji Technologii Chemicznych, Uniwersytet Warminsko-Mazurski, ul. Okrzei 1a, 10-266 Olsztyn
autor
  • Katedra Edukacji Technologii Chemicznych, Uniwersytet Warminsko-Mazurski, ul. Okrzei 1a, 10-266 Olsztyn
autor
  • Katedra Edukacji Technologii Chemicznych, Uniwersytet Warminsko-Mazurski, ul. Okrzei 1a, 10-266 Olsztyn
autor
  • Katedra Edukacji Technologii Chemicznych, Uniwersytet Warminsko-Mazurski, ul. Okrzei 1a, 10-266 Olsztyn

Bibliografia

  • Bezludny N.N., Bielenkiewicz O.A. 1973. K metodikie opredielenija frakcji biełka po roztworimosti. Agrochimia. 12: 111-115.
  • Błażewicz J. 1993. Estimation of the usability of triticale malts in brewing industry. Pol. J. Food Nutr. Sci. 2(1): 39-45.
  • Ceglińska A. 1991. Możliwość wykorzystania mąki pszennożytniej do wypieku chleba. Przem. Spoż. 9: 226-228.
  • Ceglińska A., Cacak-Pietrzak G. 1996. Charakterystyka technologiczna wybranych krajowych odmian pszenżyta w zależności od miejsca uprawy. Przemysł Zboż.-Młyn. 7: 26-27.
  • Ceglińska A., Cacak-Pietrzak G., Haber T., Steiman K. 1999. Wartość technologiczna nowych rodów pszenżyta ozimego. Przemysł. Zboż.-Młyn. 7: 26-28.
  • Fornal J., Sadowska J., Kaczyńska B., Jaroch R., Wodecki E. 1992. Pilot production and estimation of triticale flakes. Pol. J. Food Nutr. Sci. 1 (1): 15-21.
  • Gil Z. 1993. Wartość technologiczna rodów i odmian pszenżyta w zależności od warunków glebowo-klimatycznych. Biul. Inst. Hod. Rośl. 186: 35-42.
  • Haber T., Lewczuk J. 1990. Wartość technologiczna polskich odmian pszenżyta. Cz. IV. Wartość wypiekowa pszenżyta. Przemysł Spoż. 4-5: 108-110.
  • Kawka A., Kędzior Z. 1998. Białka pochodzenia roślinnego, ich charakterystyka i znaczenie w żywności, w: Białka w żywności i żywieniu. Praca zbiorowa pod red. J. Gawęcki: 48.
  • Koc J., Szymczyk S., Domska D., Wojtkowiak K., Wojnowska T. 1999. Zawartość i skład aminokwasowy białka ziarna pszenżyta jarego uprawianego w warunkach zróżnicowanego nawożenia azotem. Rocz. Nauk Rol., Ser. A 114(1—2):127—135.
  • Pisulewska E., Maciejewicz-Ryś J., Zima J. 1975. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotowego na skład aminokwasowy oraz wartość odżywczą białka ziarna pszenicy jarej. Rocz. Nauk Zoot. 2(2): 221-229.
  • Pisulewska E., Szymczyk B., Pisulewski P. 1996. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotowego na skład chemiczny oraz wartość pokarmową ziarna ozimych odmian pszenicy, pszenżyta, żyta. Acta Agr. Silv., Ser. Agr. 34: 105-114.
  • Pisulewska E., Ścigalska B., Szymczyk B. 2000. Porównanie wartości pokarmowej ziarna polskich odmian pszenżyta jarego. Folia Univ. Agric. Stetin. 206, Agricult. 82: 219-224.
  • Pleszkow B., Sulpidin A., Emeljanowa J. 1984. Sodierżanije i sostaw biełkow zierna rozlicznych sortow triticale w zawisimosti ot usłowij pitanija. Izw. TSHA 1: 94-97.
  • Rakowska M., Szkiłłądziowa W., Kunachowicz H. 1978. Biologiczna wartość białka żywności. WNT Warszawa: 133-136.
  • Rutkowska U. 1981. Wybrane metody badania składu i wartości odżywczej żywności. PZWL Warszawa: 42-56.
  • Sitkowski T., Haber T., Lewczuk J. 1990. Wartość technologiczna polskich odmian pszenżyta. Cz. III. Technologia przemiału pszenżyta. Przemysł Spoż. 1: 18-21.
  • Starczewski J., Stankiewicz Cz. 1989. Wpływ nawożenia azotem na zawartość białka i skład aminokwasowy ziarna pszenżyta. Biul. Inst. Hod. Rośl. 169: 129-135.
  • Stenram U., Waheeb K. Heneen S., Olered R. 1990. The effect of nitrogen fertilizers on protein accumulation in wheat (Triticum aestivum L.). Swedish J. Agric. Res. 20: 105-114.
  • Warechowska M., Domska D., Bobrzecka D. 2002. Wpływ techniki dokarmiania dolistnego na plon i jakość ziarna pszenżyta jarego. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 484: 725-732.
  • Wróbel E., Budzyński W. 1994a. Plonowanie i jakość białka ziarna pszenżyta ozimego nawożonego zróżnicowanymi dawkami azotu. Zesz. Nauk. AR Szczecin 162, Rol. 58: 281-286.
  • Wróbel E., Budzyński W. 1994b. Plonowanie i jakość białka ziarna pszenżyta jarego nawożonego zróżnicowanymi dawkami azotu. Zesz. Nauk. AR Szczecin 162, Rol. 58: 287-292.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-49d29c1a-9d72-4c58-9235-5e0b16be9191
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.