PL
W badaniach określano wpływ nawożenia organicznego masą międzyplonów - bobiku, facelii, gorczycy i mineralnego azotem - w dawkach 60, 120 i 180 kg xha-1, na tle obiektów bez nawożenia na gromadzenie magnezu przez trzy odmiany buraka cukrowego - Kristall, Atair i PN Mono 4. Buraki uprawiane na nawożeniu organicznym pobierały więcej magnezu niż uprawiane bez nawożenia, a największym zapotrzebowaniem na magnez w celu wytworzenia jednostki plonu i uzyskania 1 tony cukru cechowały się rośliny uprawiane na bobiku. Nawożenie azotem nie różnicowało nagromadzania magnezu w wytworzonym plonie korzeni, a zapotrzebowanie na magnez w celu wytworzenia jednostki plonu zmniejszało się pod wpływem wzrastających dawek azotu. Do wytworzenia 1 tony cukru technologicznego najkorzystniejsze było nawożenie 60 kg N xha-1. Masa nagromadzonego magnezu w plonach korzeni nie była modyfikowana przez właściwości odmian. Najniższym zapotrzebowaniem na magnez w celu wytworzenia jednostki plonu i 1 tony cukru technologicznego cechowała się odmiana Atair.
EN
The effect of organic fertilisation with the mass of intercrops - horse bean, phacelia, mustard, and mineral fertilisation with nitrogen - at doses 60, 120 and 180 kg xha-1, relative to treatments without fertilisation on magnesium accumulation by three cultivars of sugar beet - Kristall, Atair and PN Mono 4 has been determined. Beets grown on organic fertilisation accumulated more magnesium than those without fertilisation, and the greatest requirement for magnesium per unit of yield and 1 ton of sugar occurred in beets grown after horse bean. Nitrogen fertilisation did not differentiate the accumulation of magnesium in the yield of roots. Magnesium needed to create one unit of yield decreased at increasing nitrogen doses. To create one ton of technological sugar, it was best to apply 60 kg N xha-1. The mass of magnesium in root yield did not depend on cultivars, with the lowest demand for magnesium per one yield unit shown by cv. Atair.