EN
Polish agriculture, as distinct from the European one, has struggled with the problem of excessive soil acidification for many years. Thus, in times of strong competition on the agricultural market it is important to look for efficient and also cheap methods to ensure an improvement of acidity of Polish soils. The aim of the present study was to determine if the negative effects of acidification were of a durable nature and if these effects could be removed by single applications of relatively small doses of lime. This aim was achieved based on soil material from a long-term fertilizing experiment situated in Łyczyn, central Poland. This experiment comprises of fertilizing treatments constituting all combinations of basic nutrients used in fertilization N, P, K, Ca in only mineral fertilization system and in the system of mineral fertilization with farmyard manure (FYM). The experiment was carried out on the grey-brown podzolic soil. The chosen experimental objects were not limed since 1960 and the yields grown on these treatments were very low. As a result of a single liming, significant increase of potato, spring barley and rye yield was observed. The soil pH increase resulted in statistically proven growth of available and active phospohrus, which is evidence of the soil reserve phosphorus activation. The study results indicate that it is very easy to disturb the ion balance of sandy soil and thus reduce its productivity in unstable nutrient management conditions. On the other hand, it is possible to restore the productive value of soil with little financial input.
PL
Polskie rolnictwo, w odróżnieniu od europejskiego, od lat boryka się z problemem nadmiernego zakwaszenia gleb. W dobie dużej konkurencji na rynku rolnym ważne jest zatem poszukiwanie skutecznych, ale także tanich metod gwarantujących poprawę stanu kwasowości naszych gleb. Celem prezentowanych badań było określenie, czy skutki zakwaszenia, mają charakter trwały i czy możemy je usunąć poprzez zastosowanie jednorazowo stosunkowo niewielkich dawek nawozów wapniowych. Cel zrealizowano w oparciu o materiał glebowy pochodzący z trwałego doświadczenia nawozowego zlokalizowanego w centralnej Polsce, w miejscowości Łyczyn. Do badań wykorzystano obiekty stanowiące kombinacje podstawowych składników nawozowych: N, P, K, Ca w systemie nawożenia mineralnego i mineralnego na tle obornika. Wybrane obiekty doświadczalne nie były wapnowane od 1960 r., a uzyskiwane na nich plony roślin były bardzo niskie. W wyniku zastosowania na nich jednorazowego wapnowania (wg 1 Hh) stwierdzono istotny przyrost plonów ziemniaków, jęczmienia jarego oraz żyta. Wzrost pH gleby spowodował statystycznie udowodniony przyrost zawartości fosforu przyswajalnego i aktywnego. Świadczy to, że na glebach lekkich szybko widoczne są efekty niezrównoważonej gospodarki składnikami, ale z drugiej strony przy niewielkim nakładzie finansowym można przywrócić im utracone walory produkcyjne.