PL
Celem podjętych badań było określenie wpływu temperatury i czasu przechowywania ziemniaków różnych odmian na jednolitość barwy frytek. Materiałem do badań było 7 odmian ziemniaka. Badania prowadzono w latach 2003-2005 po zbiorze, i po 7 miesiącach przechowywania w temperaturze 4 i 8°C. Z bulw badanych odmian produkowano frytki. Produkt gotowy do spożycia oceniano pod względem barwy. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że lata uprawy oraz warunki przechowywania bulw wpłynęły istotnie na jednolitość barwy frytek. Obserwowano, że niezależnie od odmiany z której uzyskano frytki najjaśniejszą częścią była część wierzchołkowa, natomiast najciemniejszą - rdzeń wewnętrzny. Wyjątek stanowiły frytki wykonane z ziemniaków odmiany Innovator, które cechowały się jasną wyrównaną barwą.
EN
The purpose of this work was to determine the influence of vegetation and storage conditions of potato tubers on discolouring of French fries. The experiment was carried out on 7 cultivars of potato tubers after harvest and 7 months storage at 4 and 8°C in 2003-2005. French fries were made from potato tubers. The colour of French fries was evaluated after their preparation. It was estimated that years and storage conditions influenced the colour of French fries. It was observed that indipendently from the cultivar, the lightest part of French fries was the bud-end and the darkest the core. The exception French fries made from Innovator cultivar which were characterized by a plain and balanced colour.