PL
Dokonano ilościowej oceny żywienia studentów medycyny na podstawie danych o spożyciu z ostatnich 24 godz. przed badaniem. Zasadnicze wady żywieniowe dotyczyły niedostatecznego spożycia mleka i jego przetworów, produktów zbożowych i ziemniaków. Stwierdzono korzystne tendencje żywieniowe, wyrażające się w zadawalającym spożyciu warzyw i owoców oraz w zmienionej strukturze spożycia tłuszczów na korzyść olejów i miękkich margaryn.
EN
A qualitative nutrition assessment of 54 female and 47 male students from the Medical University of Gdańsk was carried out. The study was based on the 24-hour recall. The dietary data were evaluated by a computer program. In this study, the following dietary deficiencies were ascertained: insufficient intake of milk, cereals and potatoes, also the share of energy obtained from fats was too high, while that obtained from carbohydrates was too low. Favourable trends in students nutritional habits were: adequate intake of fruits and vegetables, and an increased share of oil and soft margarines in fat products intake.