PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 419 |

Tytuł artykułu

Temperature as a vernalizing factor in celery production for seeds

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
During the three-year studies, effects of a natural pattern of spring temperatures on the possibilities of achieving full vernalization of stecklings and good quality and quantity yields of celery seeds were evaluated. The object of the research was celery of cultivar ‘Utah 52-70’. Seeds were sown in four different terms: 1st June, 1st July, 1st August and 1st September. The plants grew in a greenhouse till spring. It was shown that the arrangement of natural temperatures in the field in April and May allowed full vernalization of stecklings. The optimum time of sowing seeds for stecklings was between the 1st June and the 1st July. All the stecklings of that term had high yields of good quality seeds, on the average from 18.8 to 19.5 kg/100 m². A lower yield and worse quality seeds were observed in the case of plants from the later time of sowing. Natural spring colds were not sufficient for the full vernalization of ‘younger’ stecklings, which resulted in disturbances in their development, blooming and their seed setting. Changes in the climatic factors of the experimental years had significant and modifying effects on the height and the quality of seed yields.
PL
W trzyletnich badaniach oceniano zależność pomiędzy układem naturalnych temperatur wiosennych a możliwością uzyskania pełnej jaryzacji wysadków oraz dobrych ilościowo i jakościowo plonów nasion selerów naciowych. Obiektem badań były selery naciowe odmiany Utah 52-70. Nasiona wysiewano w terminach: 1 czerwca, 1 lipca, 1 sierpnia i 1 września, a rośliny rosły do wiosny w szkłami. Wykazano, że układ naturalnych temperatur na polu uprawnym w miesiącach kwiecień i maj zapewniał możliwość pełnej jaryzacji wysadków. Optymalny tennin siewu nasion na wysadki przypada między 1 czerwca a 1 lipca. Wszystkie rośliny wysadkowe z tych terminów wydały wysokie i jakościowo dobre plony nasion, średnio od 18,8 do 19,5 kg ar⁻¹. U roślin z późniejszych tenninów siewu obserwowano spadek plonu nasion oraz jego jakości. Dla ‘młodszych’ wysadków naturalne chłody wiosenne były niewystarczające do pełnej jaryzacji, co objawiało się zakłóceniem w rozwoju i kwitnieniu roślin oraz wytwarzaniu nasion. Zmienność czynników klimatycznych w badanych latach miała istotny, modyfikujący wpływ na wysokość plonu nasion oraz jego parametry jakościowe.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

419

Opis fizyczny

s.29-34,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul. Kr.Leszczynskiego 58, 20-069 Lublin

Bibliografia

  • 1. Dyduch J.: Badania nad pośpiechowatością i plonowaniem selerów naciowych. Ogrodnictwo, 6, 152 - 155, 1982.
  • 2. Dyduch J.: Badania nad uprawą selerów naciowych (Apium graveolens L. var. dulce Pers.) na nasiona. Rozprawa habilit. Seria Wyd. - Rozprawy Naukowe, 106, AR Lublin, 1987.
  • 3. Dyduch J.: Celery (Apium graveolens L. var. dulce Pers.) cultivation for seeds from plants wintering in greenhouse. Part I. Umbelliferae Improvement Newsletter, Madison, 2, 12 - 14, 1992.
  • 4. George R. A. T.: Vegetable Seed Production. London and New York, 1987.
  • 5. Thomas T. H.: Relationship between bolting - resistance and seed dormancy of different celery cultivars. Scientia Horticulturae, 9(4), 311 - 316, 1978.
  • 6. Thompson H. C.: Further studies on effect of temperature on initiation of flowering. Proc. Am. Soc. Hort. Sci., 45, 425 - 430, 1944.
  • 7. Wasilewska I.: Badania nad produkcją wysadków selera korzeniowego. Cz. I i II, Biul. Warzywniczy, 21, 233 - 266, 1978.
  • 8. Węglarz Z.: Wpływ czynników agrotechnicznych na przechodzenie kminku zwyczajnego (Carum carvi L.) z fazy wegetatywnej w generatywną, Cz. I, II i III, Herba Polonica, 28(3 - 4), 171 - 177, 1982; 29(1), 21 - 26, 1983; 29(2), 103 - 111, 1983.
  • 9. Woyke H., Dyduch J.: Produkcja nasion selera z rozsady zimującej pod osłonami. Nowości Wydawnicze, 16, 63 - 74, 1985.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-48383793-96cb-4494-b299-3d2a2e38f59d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.