PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 06 | 3 |

Tytuł artykułu

Stan fizjologiczny unieruchomionych komorek drozdzy w czasie fermentacji etanolowej

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy określano wpływ stężenia alginianu glinu i alginianu wapnia oraz stężenia inokulum na stan fizjologiczny drożdży Saccharomyces cerevisiae V30 w czasie okresowej fermentacji etanolowej. Stwierdzono, że stan fizjologiczny komórek zależy od wszystkich trzech badanych parametrów.
EN
The influence of different alginate concentration and initial yeast concentration on the physiological state of cells in ethanol fermentation were investigated. Concentration of Al-alginate, Ca-alginate and initial cell population had influence on viability of cells.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

3

Opis fizyczny

s.76-81,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, 50-375 Wroclaw, ul.C.K.Norwida 25-27

Bibliografia

  • [1] Bednarski W.: Zastosowanie unieruchomionych komórek drożdży w procesach fermentacyjnych, Przem. Ferm. Owoc. Warz., 11 - 12, 1987, 4 - 6.
  • [2] Bryjak J., Noworyta A.: Charakterystyka aktywności katalitycznej acylazy penicylinowej w formie wolnej i stabilizowanej, Mat. V Ogólnokrajowej Sesji Nauk. Postępy Inżynierii Bioreaktorowej, Łódź 1993, 57 - 74.
  • [3] Gilson C., Thomas A., Hawkes F.: Gelling mechanism of alginate beads with and without immobilized yeasts, Proc. Biochem. Internat., 6, 1990, 104 - 108.
  • [4] Smidsrød O., Skjåk-Bræk G.: Alginate as immobilization matrix for cells, TibTech, 8, 1990, 71 - 78.
  • [5] Sroka W., Rzędowski W.: Metody unieruchamiania drobnoustrojów wykorzystywane w procesach fermentacji etanolowej, Przem. Ferm. Owoc. Warz., 11, 1991, 5 - 7.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-47c16281-bacc-41a1-82fc-9bf4ca62797a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.