PL
Agroturystyka jest typową działalnością usługową. Podstawowymi usługami świadczonymi w gospodarstwie agroturystycznym są usługi noclegowe i żywieniowe. Celem pracy było ustalenie stopnia rozwoju usług żywieniowych oraz ocena poziomu świadczenia ich przez rolników oferujących wypoczynek na wsi. Dokonano tego na podstawie badań ankietowych przeprowadzonych na próbie 80 gospodarstw rolnych prowadzących działalność agroturystyczną. W metodyce badań wykorzystano kwestionariusz ankiety, który został rozprowadzony drogą pocztową. Badania właściwe przeprowadzono wiosną 2003 roku, na terenie województwa pomorskiego. Zakres badań objął ocenę czynników mających wpływ na prowadzenie usług żywieniowych w gospodarstwach agroturystycznych. Wyróżniono takie czynniki jak: oferowane formy wyżywienia, możliwość wykorzystania surowców żywnościowych wyprodukowanych w gospodarstwach agroturystycznych, metody obróbki kulinarnej, przyrządzanie potraw regionalnych i dań na życzenie, układanie jadłospisu, miejsca spożywania posiłków przez turystów wypoczywających w gospodarstwach agroturystycznych.
EN
Agr-tourism is typical services activity. The base of agritourist services are accommodation and food services. The aim of this paper was establishment of development’s degree of food services and estimate of level this services by farmers offer rest in the country. The pool questionnaires were conducted by post, in spring 2003. The research including 80 agri-tourist farms situate in pomorskie voivodeship. The author accounts for the range and variety of the food served, the place where the meals were served and consumed, menus, regional dishes and the structure of direct sales of the farm’s produce.