PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2001 | 46 | 09 |

Tytuł artykułu

Ocena wplywu promieniowania mikrofalowego na niektore parametry materialow opakowaniowych z tworzyw sztucznych

Warianty tytułu

EN
Evaluation of effects of microwave radiation on some characteristics of plastics packaging materials

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przeprowadzone badania chromatograficzne wykazały, że pod wpływem promieniowania mikrofalowego zwiększa się np. poziom migracji styrenu i etylobenzenu oraz innych związków zidentyfikowanych podczas analizy dla grupy folii polistyrenowych, jednakże nie stwierdzono przekroczenia dopuszczalnych limitów gwarantujących bezpieczeństwo zdrowotne.
EN
Chromatographic testing that had been carried out showed that under the influence of microwave radiation rose, e.g., the level of styrene and ethylbenzene migration and also of some other compounds identified during the analysis of the group of polystyrene films. However, an overrun of admissible limits that guarantee the health safety has not been ascertained.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

46

Numer

09

Opis fizyczny

s.36-38,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Ekonomiczna, 61-712 Poznan, al.Niepodleglosci 10
  • Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Opakowań, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Szczawiński J., Szczawińska M., Mieliwodzka M., [1999]: Wpływ opakowania na inaktywację pałeczek Salmonella podczas ogrzewania mikrofalowego mięsa drobiu. Materiały z Sympozjum: Skutki oddziaływania mikrofal na wybrane opakowania i zapakowane produkty.
  • [2] Mieliwodzka M.: Badanie wpływu mikrofal na opakowania z tworzyw sztucznych stosowane do pakowania produktów spożywczych. Praca doktorska wykonana pod kierunkiem prof. dr. hab. H. Kubery. Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, Poznań 2000.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-47573d8f-9e63-4677-be48-007ed5440565
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.