PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 511 | 2 |

Tytuł artykułu

Ocena konkurencyjnosci polskich odmian ziemniaka w opinii przedsiebiorstw nasiennych

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Treścią pracy jest prezentacja wyników badań ankietowych, przeprowadzonych przez IHAR Bonin w sierpniu 2004 r. Opinię dotyczącą oceny konkurencyjności polskich odmian wyraziły 32 przedsiębiorstwa nasienne, nastawione na nasiennictwo ziemniaka. Stwierdzono, że polskie odmiany bardzo wczesne, jadalne na późniejszy zbiór oraz skrobiowe są w wysokim stopniu konkurencyjne wobec odmian zagranicznych. Wytypowano odmiany perspektywiczne w ramach kierunków użytkowania. Według opinii badanych przedsiębiorstw w latach 1996-2004 nastąpiły zmiany kryteriów decydujących o tempie upowszechnienia nowych odmian w praktyce rolniczej.
EN
Paper presents the results of survey carried out by Plant Breeding and Acclimatization Institute at Bonin in 2004. Opinions on the competitiveness of Polish potato cultivars were presented by 32 seed companies specialized in seed potato production. It was found that Polish very early, edible for later harvest and starchy cultivars are highly competitive towards the foreign cultivars. Prospective potato cultivars respecting trends of their use have been marked out. In the opinion of companies surveyed in the years 1996-2004, there were observed changes in criteria determining the rate of disseminating new cultivars on the seed-potato market.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

511

Numer

2

Opis fizyczny

s.405-415,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Pracownia Badań Rynkowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roslin, Zaklad Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka, 76-009 Bonin

Bibliografia

  • Chotkowski J. 2004. Sytuacja rynkowa i zamierzenia firm rolniczego sektora nasiennego-wyniki badań ankietowych. Hodowla Roślin i Nasiennictwo 1: 15-25.
  • Chotkowski J. 2005. Funkcjonowanie banku informacji o rynku ziemniaków w IHAR Bonin, w: Zarządzanie wiedzą w agrobiznesie w warunkach polskiego członkostwa w Unii Europejskiej. Red. M. Adamowicz. SGGW, Warszawa: 405-410.
  • Chotkowski J., Pilecki T. 2005. Próba opracowania metodyki syntetycznej oceny odmian ziemniaka. Biuletyn IHAR: 237-238:
  • Duczmal K. 2005. Perspektywy rozwoju przemysłu nasiennego a wyżywienie ludzkości, w: Perspektywy produkcji i rynku ziemniaków w Polsce. Konf. nauk.-szkol. 20-21 X Kołobrzeg, IHAR Bonin: 10-17.
  • Dzwonkowski W., Szczepaniak I., Rosiak E., Chotkowski J., Rembeza J., Bochińska E. 2005. Rynek ziemniaka. Stan i perspektywy. Analizy Rynkowe 28. IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, Warszawa: 26 ss.
  • Filipiak T. 2005. Zmiany znaczenia zagranicznych odmian roślin rolniczych na rynku w latach 1994-2004. Roczniki Naukowe SERiA, T. VII(2): 69-74
  • Gacek E. 2005. Zasady wpisu odmian roślin uprawnych do krajowego rejestru i wspólnotowych katalogów w aspekcie akcesji Polski do UE. Hodowla Roślin i Nasiennictwo 3: 6-9.
  • Kaczmarczyk S. 1999. Badania marketingowe. Metody i techniki. PWE, Warszawa: 499 ss.
  • Kapsa E. 1996. Osiągnięcia polskiej hodowli na tle krajów zachodnich, w: III Krajowe Dni Ziemniaka. Sem. Nauk. Inst. Ziemn., Bonin 7-8 IX: 4-11.
  • Pierścionek Z. 2003. Strategie konkurencji i rozwoju przedsiębiorstwa. PWN, Warszawa: 505 ss.
  • Rembeza J. 2002. Rynek ziemniaków jadalnych w Europie i na świecie, w: Produkcja i rynek ziemniaków jadalnych. Red J. Chotkowski. Wieś Jutra, Warszawa: 7-16.
  • Rembeza J., Chotkowski J. 2000. Wykorzystanie postępu hodowlano-nasiennego w produkcji ziemniaków. Post. Nauk Roln. 1: 71-82.
  • Wicki L. 2004. Zakres i wydajność reprodukcji nasiennej w latach 1996-2002 w Polsce. Roczniki Naukowe SERiA, t. VI(1): 241-246.
  • Zgórska K. 2005. Odmiany ziemniaka wykorzystywane do przetwórstwa spożywczego w Polsce i krajach UE. Wieś Jutra 2: 34-35.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-4725ae92-a58f-4815-84e7-c1fa2ef0d512
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.