PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 59 | 2 |

Tytuł artykułu

Spozycie grup produktow wsrod otylych mieszkancow Wroclawia

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Intake of food products by obese inhibitans from Wroclaw

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena spożycia grup produktów spożywczych w racjach pokarmowych kobiet (n=70) i mężczyzn (n=30), z BMI w zakresie 27-40, przyjmowanych na oddział endokrynologiczny do Szpitala Klinicznego nr 1 we Wrocławiu w 2004 roku. W badanej grupie przeprowadzono wywiad o spożyciu z ostatnich 24 godzin z wykorzystaniem albumu fotografii produktów i potraw IŻŻ. W oparciu o bazę danych obliczono spożycie 9 grup produktów spożywczych i porównano z proponowaną dzienną modelową racją pokarmową wyrażoną w produktach dla kobiet i mężczyzn o małej aktywności fizycznej w wieku 26-60 lat. W średniej racji pokarmowej kobiet i mężczyzn wykazano nadmierne spożycie mięsa i jego przetworów (odpowiednio 152% i 198% zaleceń), tłuszczów (336% i 250%) oraz cukru i słodyczy (ok. 180%), natomiast niedostateczne spożycie mleka i jego przetworów (odpowiednio wśród kobiet 71%, mężczyzn 38% zaleceń) oraz warzyw i owoców (70% i 64%). W grupie badanych osób wykazano niewłaściwy rozkład posiłków w ciągu dnia, pojadanie między posiłkami oraz niską aktywność fizyczną. Stwierdzono wiele błędów w spożyciu produktów spożywczych oraz brak świadomości nieprawidłowych nawyków żywieniowych oraz zagrożenia zdrowotnego spowodowanego nadmierną masą ciała.
EN
The aim of the study was to asses food products intake in food ratio of women (n=70) and men (n=30) with BMI 27-40 from Wroclaw, which were patients of endocrinological section in Clinic Hospital in 2004. The 24 - hours recall and album of photographs of food products and dishes were used to estimate food products intake. Results of the study were compared with recommendation for adults in age 26-60 with low physical activity. In average food ratio the improperly high intake of meat and meat products (women 152% and men 198% of recommended level), fat (respectively 336% and 250%) and sugar and sweets (180%) were observed. The low intake of milk and milk products (women 71% and men 38% of recommendation) and vegetables and fruit (respectively 70% and 64%) were noticed. The way of nutrition of examined adults had many abnormalities predicted to increase body mass. The most errors including incorrect distribution of meals during the day, incorrect number of meals with snacks between them and too low physical activity was observed.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

59

Numer

2

Opis fizyczny

s.231-236,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wroclawiu, ul.Norwida 25, 50-375 Wroclaw

Bibliografia

  • 1. Caterson I.D., Gill T.: Obesity: epidemiology and possible prevention. Best Practice Res. Clin. Endocr. Metab. 2002, 16, 595-610
  • 2. Contaldo F., Pasanisi F.: Obesity epidemics: simple or simplicistic answers? Clin. Nutr. 2005, 24, 1-4
  • 3. Czapska D., Ostrowska L., Stefańska E., Karczewski J.: Częstotliwość spożycia grup produktów przez studentów AMB z należną masą ciała i nadwagą. Bromat. Chem. Toksykol. 2003, supl., 191-195.
  • 4. Eckel R. H.: Obesity. Circulation, 2005, 111, 257-259
  • 5. Górecka D., Szczepaniak B., Flaczek E., Kordobski P.: Frequency of consumption of products with varying energy value by patients of a sanatorium In Ciechocinek. Roczn. PZH, 2007, 58, 223-228.
  • 6. Instytut Kardiologii: Stan zdrowia ludności Warszawy w roku 2001. Program POL-MONICA BIS Warszawa 2002
  • 7. James P.: Obesity: The worldwide epidemic. Clin. Derm. 2004, 22, 276-280
  • 8. Kłosiewicz-Latoszek L.: Otyłość-problem społeczny i leczniczy. Żyw. Człow. Metab. 2004, 31, 281- 289
  • 9. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa, 2005
  • 10. Ostrowska L., Czapska D., Karczewski J., Krzemińska A.: Zachowania żywieniowe osób z nadwagą i otyłością. Bromat. Chem. Toksykol. 2002, 35 (2), 139-146.
  • 11. Ostrowska L., Karczewski J., Szwarc J.: Sposób żywienia jako jeden z czynników środowiskowych nadwagi i otyłości. Roczn. PZH 2007, 58, 307-313
  • 12. Poirier P., Giles T., Bray G..: Obesity and Cardiovascular Disease: Pathophysiology, Evaluation, and Effect of Weight Loss. Circulation, 2006, 113, 898-918
  • 13. Roth J., Qiang X., Marban S.L: The Obesity Pandemic: Where have we been and where are we going? Obesity Res. 2004, 12, supl 88-98
  • 14. Synowska E., Waśkiewicz A., Głuszek J., Kwaśniewska M.: Spożycie produktów spożywczych przez dorosłą populację Polski. Wyniki programu WOBASZ. Kardiol. Pol. 2005, 63, 1-7.
  • 15. Szponar Ł., Wolnicka K., Rychlik E.: Albumu fotografii produktów i potraw. IŻŻ, Warszawa 2000.
  • 16. Turlejska H., Pelzner U., Szponar L., Konecka-Matyjek E.: Zasady racjonalnego żywienia – zalecane racje pokarmowe dla wybranych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego. Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr Sp. z o.o. Gdańsk 2004
  • 17. World Health Organization. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation. Technical Report Series, No 916, Geneva 2003.
  • 18. Wyka J., Hirschberg L., Żechałko-Czajkowska A.: Uwarunkowania żywieniowe otyłości wśród dorosłych ludzi z Wrocławia. Roczn. PZH 2007, 3, 541-548.
  • 19. Ziemlański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. PZWL, Warszawa 2001.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-469e4198-068b-493e-abde-12d00043c35d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.