PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 18 | 1 |

Tytuł artykułu

The effect of plant stimulant-fertilizer 'Resistim' on growth and development of strawberry plants

Warianty tytułu

PL
Wplyw biostymulatora-nawozu 'Resistim' na wzrost i rozwoj roslin truskawki

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
In intensive fruit production, in order to obtain high yields, it is necessary to use high fertilization rates as well as plant protection products. An alternative to that kind of production is presented by natural stimulators of plant growth and development called biofertilizers, biopreparations, biostimulators or phytostimulators. They are prepa­rations of natural (plant or animal) origin, harmless to humans and the environment. Biostimulators contain biologically active substances, i.e. plant hormones, enzymes, macro- and microelements, and other compounds that stimulate the growth and development of plants. New approaches to agriculture tend to use environmentally friendly and safe products with a broad spectrum of activity. Nowadays many preparations offered for crop production are designed not only to fertilize the plants and stimulate their growth, but also to protect them from diseases or pests. Phosphite-containing products act as fertilizers or fungicides, and sometimes as biostimulants. "Resistim" is an activating stimulant and fertilizer composed of a potassium phosphite and natural betaines. Vol. 18(1)2010: 111-124 The aim of the study was to evaluate the influence of "Resistim" on the growth and development of three strawberry cultivars (Fragaria x ananassa Duch.). Two of them are short-day cultivars: 'Honeoye' and 'Elsanta', while 'Selva' is a day-neutral cultivar. The experiment was established in October 2008 under controlled conditions in a glasshouse and was carried out for three months. The plants were planted into a mixture of sandy mineral soil and peat in rhizoboxes enabling visualization of root growth and development. The plants were fertilized with standard NPK fertilization (N - 1.02 g, P - 1.9 g, K - 0.78 g per rhizobox), "Resistim" at the dose of 0.2% and 0.4% and NPK (N - 1.02 g, P - 1.9 g, K - 0.78 g) with "Resistim" at the dose of 0.2% and 0.4%, andwatered by an automatic, computer-controlled watering system. Control plants were not fertilized. The data obtained showed significant differences in the responses of the cultivars to "Resistim" treatment 'Honeoye' was the most responsive, although the other two cultivars also responded positively to the treatment with "Resistim". Further field research is required to determine whether the supplemental application of "Resistim" can be beneficial for strawberry fruit production.
PL
W intensywnej produkcji owoców w celu uzyskania wysokich plonów konieczne jest stosowanie wysokich dawek nawozów sztucznych oraz środków ochrony roślin. Alternatywą dla wyżej wymienionych środków produkcji roślin może być zastosowanie naturalnych stymulatorów wzrostu i rozwoju roślin. Są to produkty pochodzenia naturalnego (roślinne lub zwierzęce) bezpieczne dla zdrowia ludzi i środowiska. Biostymulatory zawierają substancje czynne, takie jak: hormony roślinne, enzymy, makro- i mikroelementy, a także inne substancje stymulujące wzrost i rozwój roślin. Nowoczesny pogląd na rolnictwo skłania do stosowania preparatów bezpiecznych dla środowiska naturalnego i zdrowia człowieka oraz mających szerokie spektrum skuteczności. Dzisiejsza oferta środków do produkcji rolniczej zawiera wiele preparatów, których zadaniem jest nie tylko dostarczanie roślinom potrzebnych mikro- i makroelementów, lecz także stymulacja ich wzrostu i ochrona przed chorobami i szkodnikami. Preparaty zawierające fosforany i fosforyny są powszechnie stosowane jako skuteczne nawozy bądź fungicydy, a także biostymulatory. Jednym z takich nawozów jest "Resistim" zawierający w swym składzie sól potasową kwasu fosforynowego oraz naturalną betainę. Celem badań była ocena wpływu nawozu "Resistim" na wzrost i rozwój trzech odmian truskawki (Fragaria x ananassa Duch). W doświadczeniu badano dwie odmiany należące do grupy odmian dnia krótkiego 'Honeoye' i 'Elsanta' oraz odmianę obojętną na długość dnia - 'Selva'. Doświadczenie założono w październiku 2008 roku w warunkach szklarniowych i prowadzono przez trzy miesiące. Rośliny rosły w rizoboksach (po dwie rośliny truskawki w jednym rizoboksie). W każdym rizoboksie znajdowało się 1,8 kg podłoża (gleba mineralna i torf w stosunku 1:1). Kombinację kontrolną stanowił rośliny nienawożone. W kombinacji nawożonej NPK zastosowano nawo żenie doglebowe NPK (N - 1,02 g, P - 1,9 g, K - 0,78 g na jeden rizoboks). "Resistim" stosowano dolistnie w stężeniach 0,2% i 0,4%. W kombinacji NPK + "Resistim" zastosowano nawożenie doglebowe NPK (N - 1,02 g, P - 1,9 g, K - 0,78 g na jeden rizoboks) z łączną aplikacją dolistnąbiostymulatora "Resistim" w stężeniach 0,2% i 0,4%. Nawadnianie roślin sterowane było przez automatyczny system nawadniający. Zastosowanie rizoboksów pozwoliło na wizualizację wzrostu i rozwoju systemu korzeniowego. Otrzymane wyniki wykazały znaczące różnice w reakcji odmian truskawki po zastosowaniu preparatu "Resistim". Odmiana 'Honeoye' wykazała największe różnice we wzro ście pod wpływem zastosowanego nawozu. Pozostałe odmiany: 'Elsanta' i 'Selva' również pozytywnie zareagowały na preparat "Resistim", choć jego wpfyw nie był tak znaczący jak u odmiany 'Honeoye'. Uzyskane wyniki wskazują na potrzebę dalszych badań w warunkach polowych w celu potwierdzenia korzystnego wpływu stosowania preparatu "Resistim" na wzrost, rozwój i plonowanie roślin truskawki.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

18

Numer

1

Opis fizyczny

p.111-124,ref.

Twórcy

autor
  • Warsaw University of Life Sciences, Nowoursynowska 166, 02-787 Warsaw, Poland
autor

Bibliografia

  • Albrigo L.G. 1999: Effects of foliar applications of urea or Nutriphite on flowering and yields of Valencia orange trees. Proceedings of the Florida State Horticultural Society 112, pp. 1-4.
  • Ashraf M., Foolad M.R. 2007. Roles of glycine betaine and proline in improving plant abiotic stress resistance. ENVIRON. EXP. BOT. 59: 206-216.
  • Blunden G., Wildgoose P.B. 1977. The effects of aqueous seaweed extract and kinetin on potato yields. J. SCI. FOOD. AGRIC. 28: 121-125.
  • Brunings A.M., Datnoff L.E., Simonne. E.H. 2005. Phosphorous acid and phosphoric acid: When all P sources are not equal. Univ. Florida Extn. Bull. HS1010.
  • Deremiens J. 1995. Foliar feeding straw­berries. Northland Berry News. June, 8-9.
  • Fenn M.E., Coffey M.D. 1984: Antifungal activity of Fosetyl-Al and phosphorous acid. PHYTOPATHOLOGY 74: 606-611.
  • Forster H., Adaskaveg J.E., Kim D.H., Stanghellini M.E. 1998. Effect of phosphite on tomato and pepper plants and on susceptibility of pepper to Phytophthora root and crown rot in hydroponic culture. PLANT DIS. 82: 1165-1170.
  • Guest D., Grant B. 1991. The complex action of phosphonates as antifungal agents. BIOL. REV. 66: 159-187.
  • Huang J., Hirji R., Adam L., Rozwa­dowski K.L., Hammerlindl J.K., Keller W.A., Selvaraj G. 2000. Genetic engineering of glycinebetaine production toward enhancing stress tolerance in plants: metabolic limitations. PLANT PHYSIOL. 122: 747-756.
  • Jackson T.J., Burgess T., Colquhoun I., Hardy GES 2000. Action of fungicide phosphite on Eucalyptus marginata inoculated with Phytophthora cin- namomi. PLANT PATH. 49: 147-154.
  • Jee H.J., Cho W.D., Kim C.H. 2002: Effect of potassium phosphonate on the control of Phytophthora root rot of lettuce in hydroponics. PLANT PATHOL. J. 18: 142-146.
  • Kang B.T., Juo A.S.R. 1979. Balanced phosphate fertilization in humid West Africa. PHOSPHORUS AGRIC. 76: 75-85.
  • Kuepper G. 2003. Foliar fertilization. http ://attra. ncat. org/attra-pub/PDF/- foliar.pdf.
  • Kołodziej B. 2009. The effect of plantation establishment method and foliar fertilization on the yields and quality of thyme. ANNALES UMCS, AGRICULTURA 64(2): 1-7.
  • Krzywy E. 2000. Nawożenie gleby i roślin. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie.
  • Lester G.E., Jifon J.L., Makus D.J. 2010. Impact of potassium nutrition on food quality of fruits and vegetables: A condensed and concise review of the literature. BETTER CROPS 94(1): 18-21.
  • Lityński T., Jurkowska H. 1982. Żyzność gleby i odżywianie ro ślin. PWN Warszawa.
  • Lovatt C.J., Mikkelsen R.L. 2006. Phosphite fertilizers: What are they? Can you use them? What can they do? BETTER CROPS 90(4): 11-13.
  • Lovatt C.J. 1999. Timing citrus and avocado foliar nutrient applications to increase fruit set and size. HORTTECHNOLOGY 9: 607-612.
  • McDonald A.E., Grant B.R., Plaxton W.C. 2001: Phosphite (phosphorous acid): its relevance in the environment and agriculture, and influence on the plant phosphate starvation response. JPLANTNUTR. 24: 1505-1519.
  • McGrath M.T. 2004. What are fungicides? The Plant Health Instructor. The American Phytopathological Society. http ://www. apsnet.org/education/Intr oPlantPath/Topics/fungicides/pdfs/ CommonAndTradeFungicides.pdf. Last accessed: February 08, 2010.
  • Ostrowska A., Gawliński S., Szczubiałka Z. 1991. Metody analizy i oceny właś­ciwości gleby i roślin. Instytut Ochrony Środowiska, Warszawa, Poland.
  • Ouimette D.G., Coffey M.D. 1989. Phosphonate levels in avocado (Persea americana) seedlings and soil following treatment with Fosethyl-Al or potassium phosphonate. PLANT DIS. 73: 212­215.
  • Rebollar-Alviter A., Madden L.V., Ellis M.A. 2005. Efficacy of azoxystrobin, pyraclostrobin, potassium phosphite, and mefenoxam for control of strawberry leather rot caused by Phytophthora cactorum. Plant Health Progress 2005, Plant Management Network. http://www.plantmanage- mentnetwork.org/pub/php/research/2 005/leather/ Last accessed: February 09, 2010.
  • Rickard D.A. 2000. Review of phosphorous acid and its salts as fertilizer materials. J. PLANT NUTR. 23: 161-180.
  • Sas Paszt L., Żurawicz E. 2005. Studies of the rhizosphere of strawberry plants at the Research Institute of Pomology and Floriculture in Skierniewice, Poland. INT. J. FRUIT SCI. 5(1): 113-125.
  • Sas Paszt L., Żurawicz E. 2004 The influence of nitrogen forms on root growth and pH changes in the rhizosphere of strawberry plants. ACTA HORT. 649:217-221.
  • Sas L., Marschner H., Romheld V., Mercik S. 2003. Effect of nitrogen forms on growth and chemical changes in the rhizosphere of strawberry plants. ACTA PHYSIOL. PLANT.25: 241-247.
  • Schroetter S., Angeles-Wedler D., Kreuzig R., Schnug E. 2006: Effects of phosphite on phosphorus supply and growth of corn (Zea mays). LANDBAUFORSCHU VOLK. 3/4, 56: 87-99.
  • Smillie R., Grant B.R., Guest D. 1989. The mode of action of phosphite: Evidence for both direct and indirect action modes of action on three Phyto- phthora spp. in plants. PHYTOPA­THOLOGY 79: 921-926.
  • Stapowska A. 2010. Stymulatory w pro­dukcji rozsady papryki. OWOCE WARZYWA KWIATY 2:21.
  • Street J.J., Kidder G. 1989. Soils and plant nutrition. UF/IFAS, Fla. Coop. Ext. Serv. Fact Sheet SL-8.
  • Thao H.T.B., Yamakawa T. 2009. Phos­phite (phosphorous acid): fungicide, fertilizer or bio-stimulator? SOIL SCI. PLANT. NUTR. 55: 228-234.
  • Varadarajan D.K., Karthikeyan A.S., Matilda P.D., Raghothama K.G. 2002. Phosphite, an analog of phosphate, suppresses the coordinated expression of genes under phosphate starvation. PLANT PHYSIOL. 129: 1232-1240.
  • Watanabe K. 2005. A new fertilizer for foliar application, phosphite ferti­lizer. FERTILIZER 101: 91-96.
  • White A.K., Metcalf W.W. 2007. Micro- bial metabolism of reduced phos­phorus compounds. ANNU. REV. MICROBIOL. 61: 379-400.
  • Wild B.L., Wilson C.L., Winley E.L. 1998. Apple host defence reactions as affected by cycloheximide, phosphonate and citrus green mould, Penicillium digitatum. Austral. Center Agric. Res. Proc. 80: 155-161.
  • www.nasga.org/research/Comparison_of _Phosphorous_Acid_Products1.doc. Last accessed: February 08, 2010.
  • Young D.C. 2004: Ammonium phos­phate/phosphite fertilizer compound. US Patent No. 6824584.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-458ae2ef-48c0-424a-bc38-dd8d3635df7c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.