PL
W artykule przedstawiono charakterystykę owoców rokitnika (Hippophaë rhamnoides L.) i ich przydatność do celów przetwórczych. Owoce rokitnika charakteryzują się bogatym składem chemicznym (zawartością witamin, polifenoli, karotenoidów, mikroelementów). Jako jedne z nielicznych owoców zawierają olej (miąższ 3-5%, nasiona 6-15%). Ze względu na specyficzne cechy sensoryczne (kwaśnogorzki smak, unikalny zapach), mimo niezaprzeczalnych zalet prozdrowotnych nie znalazły dotychczas znaczącego zastosowania w produkcji żywności.
EN
The article presents characteristics of Sea Buckthorn fruits and their potential applicability to processing. Sea Buckthorn fruits characterise in rich chemical composition (vitamins, polyphenols, carotenoids, microelements). Sea Buckthorn fruits belong to a rare group of those containing oil (pulp 3-5 %, seeds 6-15%). Because of its very specific sensor features (sour-bitter taste, specific aroma), despite its unquestionable health-beneficial properties, so far those fruits have not been significantly used in food technology.