PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 31 | 2 |

Tytuł artykułu

Wplyw antyutleniacza ETX na poziom karotenoidow i chlorofili w koncentratach bialkowych otrzymanych z soku lucerny

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Analizowano zawartość chlorofili, karotenoidów, białka ogólnego i fenoli w ekstraktach liściowych otrzymanych metodą termiczną z soku lucerny (odm. Natsuwakaba) w obecności antyutleniacza ETX, jak również preparaty otrzymane poprzez wysuszenie całego soku w stosunku do preparatów uzyskanych z soku bez modyfikacji chemicznej.
EN
The contents of carotenoids, chlorophylls, total protein and polyphenols in protein concentrates obtained by thermal coagulation from alfalfa (var. Natsuwakaba) juice with ETX (ethoxyquin) added at 0.2%, and in the preparations obtained by drying ef ETX-containing 100% juice were analysed. ETX added to the juice acted to increase carotenoid and phenol contents, and to decrease the chlorophyll content in the tested products. The highest (41%) decrease of chlorophyll content was observed in the product obtained by drying the 100% juice. ETX efficiency was higher in the concentrates obtained from the alfalfa cut in spring than in those from the autumn alfalfa cuts (28% and 13% increase in carotenoid content, respectively).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

31

Numer

2

Opis fizyczny

s.141-145,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, 20-934 Lublin, ul.Akademicka 13
autor

Bibliografia

  • 1. Bubicz M., Baraniak B., Mącik-Barańska G., Koba B.: Zawartość karotenoidów w koncentratach białkowych i wytłokach otrzymanych z zielonki żywicy wielokwiatowej, di- i tetraploidalnej, Pam. Puł., 1980; 72: 91-102
  • 2. Baraniak B., Bubicz M.: Wpływ konserwantów na aktywność proteolityczną enzymów w sokach otrzymanych z zielonych części roślin, Ann. UMCS, 1994; s. E, 49(27): 103-107
  • 3. 3. Sakai N., Sunohara W.: The effect of pre-treatment on the press characteristics of grass, Nat. Grass. Res. Sci. Jpn., 1985; 42(2): 183-189. -
  • 4. Sakai N., Nakagawasai H., Kamo M., Sunohara W.: The effect of pre-treatment on the press characteristics of grass. II, Nat. Grass. Res. Sci. Jpn., 1985; 47(3): 337-342
  • 5. Swain T., Hillis W.E.: The phenolic constituents of Prunus domestica L: The quantitative analysis of phenolic constituents, J. Sci. Food Agric., 1959; 10: 63-67
  • 6. Arnon M.J.: Chemistry and biochemistry of plant pigments. Ed. Goodwin T.W. Academic Press: London, 1965: 465-474
  • 7. Bubicz M.: Occurence of carotenoids in fruits of the genus Berberis, Bull. Acad. Polon. Sci,. ser. Sci Biol., 1965; 13: 251-255
  • 8. Ostrowski-Meissner H.T.: Pure pigmented leaf extract Quintessence® as a natural egg yolk pigmentor with cholesterol reducing potency, Proc. Word Conf. Animal Prod., 1993; 394-395
  • 9. Correa A.D., Espindola F.S., Tanaka T.N., Piau R. jr.: Comparative study of various methods of leaf protein extraction and precipitation, Proc. 3rd. Intern. Con. Leaf Protein Research, 1989; 447-449
  • 10. Hernandez G., Para M.C.: Leaf protein concentrates. A review, Anal. Bromatol., 1988; XL-2: 311-325
  • 11. Nag A., Matai S.: Ailanthus excesa Roxb. (Simaroubacae), a promising source of leaf protein, J. Agric. Food Chem., 42(5): 1115-1117
  • 12. Ohshima M., Proydak N., Nishino T.V.: Relationships among coagulation methods, yield and nutritive values of LPC, Proc. 5-th Intern. Con. Leaf Protein Research, 1996: 61-68
  • 13. Bartnikowska E.: Health benefits of dietary antioxidants, Pol. J. Food Nutr. Sci., 1995; 4: 4-22
  • 14. Hanczakowski P.: Wpływ surowca i metod otrzymywania ekstraktów białkowych z roślin zielonych na ich wartość pokarmową, Rozprawa habilitacyjna, Kraków, 1986
  • 15. Arkcoll D.B.: The preservation and storage of leaf preparations, J. Sci. Food Agric., 1973; 24: 437-445
  • 16. Layug D.V., Ohshima M., Ostrowski-Meissner H.T., Yokota H.: Effect of antioxidants and storage conditions on the retention of carotenoids in alfalfa (Medicago sativa L.) leaf extract, J. Japan. Grassl. Sci., 1995; 40(4): 410-419

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-44fc2784-db8f-4bcf-9288-f18d479ba3bc
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.