EN
Laboratory analyses were conducted to compare the effect of two doses of morphologically diversified English and French peppermint (Mentha x piperita L. var. officinalis) water extracts on linear growth, biomass and sporulation of selected Fusarium fungi. Obtained results revealed the strongest inhibitory effect of peppermint extracts only upon Fusarium sulphureum. In other analysed fungi (F. culmorum, F. graminearum and F. avenaceum) no obvi- ous[fungistatic activity)of tested water extracts or their doses was registered.
PL
Badania laboratoryjne dotyczyły porównania oddziaływania dwóch dawek wodnych wyciągów mięty pieprzowej (Mentha x piperita L. var. officinalis) angielskiej i francuskiej, zróżnicowanej morfologicznie, na wzrost liniowy, biomasę i zarodnikowanie wybranych grzybów z rodzaju Fusarium. Uzyskane wyniki wykazały najsilniejsze działanie inhibi- cyjne wodnego wyciągu mięty pieprzowej jedynie w odniesieniu do Fusarium sulhpureum. W przypadku pozostałych analizowanych grzybów (F. culmorum, F. graminearum i F. avenaceum) stwierdzono brak jednoznacznej aktywności fungistatycznej testowanych wodnych wyciągów oraz ich dawek.