PL
W ramach realizacji Narodowego Programu Profilaktyki Cholesterolowej (NPPCh) opracowano dietę przeznaczoną dla chorych na cukrzycę typu 2, insulinoniezależną. Dieta ta została opracowana w oparciu o rekomendacje polskich ekspertów odnośnie diety w cukrzycy (białko 10-20% energii, tłuszcz < 30% energii, węglowodany 50-60% energii, nasycone kwasy tłuszczowe (NKT) < 10% energii). Zalecenia te zostały w omawianej diecie wyrażone w ilościach porcji produktów z poszczególnych grup do spożycia przez pacjenta w ciągu dnia. Opracowano „Podstawową Rację Pokarmową" (PRP) na 1500 kcal i 25 modelowych diet o różnej wartości energetycznej. Oceniono stopień pokrycia normy na poziomie bezpiecznym dla kobiet i mężczyzn na wybrane witaminy i składniki mineralne przez 5 modelowych diet. Omawiane modelowe diety NPPCh dla chorych na cukrzycę zapewniają: Pokrycie powyżej poziomu bezpiecznego spożycia na witaminy: A, E, B2, B6 i C oraz na potas, wapń, magnez i cynk u kobiet oraz na witaminy: A, E, B6 i C a także na potas, wapń i żelazo u mężczyzn. Pokrycie zapotrzebowania kobiet i mężczyzn powyżej spożycia niedoborowego na wszystkie analizowane witaminy i składniki mineralne. -Wyższe na ogół pokrycie normy bezpiecznej (nawet przez modele o najniższej wartości energetycznej) na analizowane witaminy i składniki mineralne, niż zwyczajowe żywienie w Warszawie zdrowych kobiet i mężczyzn.
EN
In the frame of the National Cholesterol Prevention Program (NChPP) we elaborated diet for Type 2 diabetics, non-insulin-dependent. The basic principles of diet for diabetics accepted by polish experts (protein 10-20% energy, fat < 30% en., carbohydrates 50-60% en., saturated fatty acids (SFA) < 10% en.) were followed. This recommendations were translated in this diet into quantities of the servings of the products from the several food groups for consuming by patients at the day. We worked out the "Basic Food Ration" (BFR) for 1500 kcal and 25 model diets of different energy value. We evaluated percent supply of recommended dietary allowances (RDA) - safe level for selected vitamins and minerals for females and males by 5 selected model diets. Tested model diets of the NChPP for diabetics supply: 1. Above safe level of RDA: vitamins: A, E, B2, B6 i C and potassium, calcium, magnesium and zinc for females and vitamins: A, E, B6 i C and potassium, calcium and iron for males 2. Above unsufficient intake: all evaluated vitamins and minerals. 3. In general, higher cover of RDA - safe level (even by diets of the lowest energy value) for evaluated vitamins and minerals than habitual consumption in healthy women and men of the general population of Warsaw (Pol-MONICA study).