EN
Digestibility-balance experiments were performed on 20 barrows of average weight about 26 kg, divided into 5 groups. Pigs were given complete mixtures PP-grower. In the experimental diets, part of soyabean meal and wheat bran were substituted with rapeseed meal at the rate of 10% (diet no. 2), rapeseed cake - 10% (diet no. 3), rapeseed cake with rape seeds - 4%+6% (diet no. 4), or rape seeds - 8% (diet no. 5). Feeding rapeseed feeds had no significant effect on the digestibility of crude protein. Diets containing 10% of rapeseed meal induced a significant improvement of the digestibility of crude fibre, NDF, ADF, N-free extractives and organic matter. Enrichment of the feeds with fat, achieved by an addition of rapeseed cake and seeds, improved digestibility of ether extract, but it tended to decrease digestibility of N-free extractives and organic matter as compared with RSM diet. The use of the PP-grower mixtures with rapeseed feeds (meal, cake, seeds) improved nitrogen retention and utilization. The results pertaining to energy utilization showed that substitution of soyabean meal and wheat bran with rapeseed meal or rapeseed cake had no negative effect on the daily intake of digestible and metabolizable energy. Increased fat content in the diets containing rape seeds resulted in higher energy losses with the faeces and in a noticeable decrease digestibility of energy.
PL
Doświadczenie strawnościowo-bilansowe przeprowadzono na 20 wieprzkach o średniej masie ok. 26 kg, podzielonych na 5 grup. Świnie żywiono mieszankami pełnoporcjowymi typu PP-grower. W mieszankach doświadczalnych część śruty sojowej oraz otręby pszenne (5%) zastąpiono śrutą poekstrakcyjną rzepakową w ilości 10% (mieszanka 2), makuchem rzepakowym - 10% (mieszanka 3), makuchem i nasionami rzepaku - 4% + 6% (mieszanka 4), lub nasionami rzepaku - 8% (mieszanka 5). Zastosowanie w mieszankach dla rosnących świń różnych pasz z rzepaku „00" nie wpłynęło na istotne zróżnicowanie strawności białka ogólnego. Wprowadzenie do mieszanek śruty poekstrakcyjnej w ilości 10% wpłynęło na wyraźną poprawę strawności włókna surowego, NDF, ADF, związków bezazotowych wyciągowych i substancji organicznej. W porównaniu z mieszanką zawierającą śrutę rzepakową wzbogacenie mieszanek w tłuszcz przez zastosowanie makuchu rzepakowego i nasion rzepaku spowodowało wprawdzie zdecydowaną poprawę strawności tłuszczu surowego, wpłynęło jednak ujemnie na strawność związków bezazotowych wyciągowych i substancji organicznej. Wprowadzenie do mieszanek PP - grower pasz z rzepaku (śruta, makuch, nasiona) wpłynęło na poprawienie retencji i lepsze wykorzystanie azotu. Zastąpienie w mieszankach śruty poekstrakcyjnej sojowej i otrąb pszennych śrutą poekstrakcyjną rzepakową lub makuchem rzepakowym nie wpłynęło ujemnie na dobowe pobranie energii strawnej i metabolicznej. Zwiększenie zawartości tłuszczu w mieszankach przez zastosowanie nasion rzepaku wpłynęło na wyższe straty energii w kale i w efekcie spowodowało wyraźne pogorszenie strawności energii paszy.