PL
Celem pracy była ocena wpływu ujednoliconego systemu żywienia na stan odżywienia młodych mężczyzn pełniących zasadniczą służbę wojskową. Badaniami objęto 362 młodych mężczyzn w wieku 20,9 ±1,3 lat. W oparciu o metody antropometryczne dwukrotnie oceniono stan odżywienia, tuż po rozpoczęciu służby wojskowej oraz przed jej zakończeniem. Średnia wartość energetyczna racji pokarmowej rzeczywiście spożytej przez młodych mężczyzn w pełni pokrywała ich dobowy wydatek energetyczny związany ze specyfiką i charakterem pełnionej służby. Wartość energetyczna racji pokarmowej pochodząca z tłuszczu była zbyt wysoka (25,7%), dlatego należy dążyć do jej obniżenia. Jednolite, urozmaicone oraz odpowiednie pod względem energetycznym żywienie działa korzystnie na stan odżywienia mężczyzn odbywających zasadniczą służbę wojskową zwiększając ich masę mięśniową i jest jedną z głównych przyczyn zmniejszenia się odsetka mężczyzn z niedowagą i małą zawartością tłuszczu.
EN
The aim of the work was estimation of standardized diet on nutrition state of young men doing military service. Total of 362 young men aged 20,9 were examined. Based on the anthropometrics methods their nutritive state was assessed twice. First, in the beginning of the service and second time just before its end. At the same time 256 daily food rations were analyzed to estimate their energy value and content of the nutritive elements. Total of 33,4% of examined revealed underweight and 26% overweight in the day of service beginning. Low fat content was found among 51% examined and obesity among 12,5% ones. After one-year duty percentage of men indicating overweight increased up to 32,3%. Number of obese men increased by 6,8%. Daily food ration given for consumption of average energy value of 19,6 MJ delivered 13,6% energy from protein, 25,7% from fat and 60,7% from carbohydrates. Energy value of the ration really eaten amounted to 17,7 M J delivering 143,6 g protein, 120,5 g fat and 640,7 g carbohydrates. Mean energy value of the food ration really eaten fully covered the energy expenditure related to specificity and kind of service. Uniform and varied alimentation influenced beneficially on men's nutrition state increasing their muscle mass. It caused decrease of percentage of men with underweight and low fat content. For soldiers realizing tasks not related to heavy exercises used alimentation model delivered too much energy causing positive energy balance, manifested by obesity occurrence.