PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

1995 | 48 | 1 |

Tytuł artykułu

Effect of growing conditions at greenhouse on vitamin E content in sweet pepper [Capsicum annuum L.] fruits

Warianty tytułu

PL
Wplyw warunkow uprawy szklarniowej na zawartosc witaminy E w owocach papryki slodkiej [Capsicum annuum L.]

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The studies on effect of growing conditions on vitamin E content in fruits of two cultivars of sweet pepper (Bendigo F1, and Lamuyo F1) were carried out. The influence of growing substrate type (sphagnum peat or rockwool, Flormin, Poland), season of fruits harvesting (Summer or Autumn) and dosages of mineral liquid nutrition were investigated. It was found that fruits of sweet pepper grown in rockwool contained more vitamin E than those from sphagnum peat substrate (ring culture), during Summer harvesting. In Autumn differences appeared too, but most of them were not statistically proved. The sweet pepper fruits harvested at Summer contained more vitamin E than fruits from Autumn. There were not significant differences among vitamin E level in fruits of the plants cultivated in rockwool at different dosages of fertilizers.
PL
Przeprowadzono badania nad wpływem warunków uprawy na zawartość witaminy E w owocach dwóch odmian papryki słodkiej (Bendigo F1, i Lamuyo F1,). Oceniano wpływ substrátu do uprawy roślin (torf wysoki-kora, 1:1 i wełna mineralna - Flormin, Polska), sezonu zbierania owoców (lato lub jesień), oraz dawki nawozów w postaci płynnej pożywki stosowanej w uprawie na wełnie mineralnej. Stwierdzono, że owoce papryki uprawiane na wełnie mineralnej zbierane latem zawierały więcej witaminy E niż owoce z roślin uprawianych w cylindrach z substrátem torfowym. Podczas zbioru jesiennego różnice też wystąpiły, ale na ogól nie zostały statystycznie udowodnione. Owoce zbierane latem charakteryzowały się wyższą zawartością witaminy E niż ze zbiorów jesiennych. Nie stwierdzono istotnego wpływu zastosowanych dawek nawozowych w uprawie papryki na wełnie mineralnej na poziom witaminy E w owocach.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

48

Numer

1

Opis fizyczny

s.61-67,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Warzywnictwa,Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice
autor
  • Instytut Warzywnictwa,Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice

Bibliografia

  • Biacs P. A., Czinkotai B., Hoschke A., 1992. Factors affecting stability of colored substances in paprika powders. J. Agrie. Food Chem. 40: 363-367.
  • Buczak E., Chyła F., Piklowska M., 1967-68. Porównanie plenności i wartości biologicznej kilku odmian heterozyjnych papryki w warunkach Dolnego Śląska. Biul. Warzyw., IX: 285-298.
  • Horbowicz M., 1989 a. Warzywa jako źródło witaminy E. Biul. Warzyw. Supl. 205-209.
  • Horbowicz M., 1989 b. High-performance liquid chromatography for determination of a-tocopherol in vegetables. Acta Agrobot. 42:197-205.
  • Janiszowska W. Mirkiewicz E., Kasprzyk Z., 1978. The influence of the vegetation stage and the intensity of illumination on the level of polyprenyl quinones and a-tocopherol in Calendula officinalis. Bull. Acad. Polon. Sei. Ser. Sei. Biol. 26: 355-358.
  • Janiszowska W., Rygier J., 1985. Changes in the levels of prenylquinones, and a-tocopherols in Calendula officinalis during vegetation. Physiol. Plant. 63: 425- 430.
  • Kanner J., Harel S., Mendel H., 1979. Stability of a-tocopherol in fresh and dehydrated pepper fruits (Capsicum annuum). J. Agrie. Food Chem., 27: 1316-1318.
  • Kivimae A., Carpena C., 1973. The level of vitamin E content in some conventional feeding stuffs and the effects of genetic variety, harvesting, processing, and storage. Acta Agrie. Stand., Suppl. 19: 161.
  • Korzeń A., Peruckal., 1978. Zawartość witaminy C, sumy a i ß-karotenow oraz suchej masy kilku odmian papryki słodkiej. Rocz. Nauk Roln., Ser. A. 103: 19-24.
  • Kunert K. J., Ederer M., 1985. Leaf aging and lipid peroxidation: the role of the antioxidants vitamin C and E. Physiol. Plant. 65: 85-88.
  • Lathia D., B1um A., 1989. Role of vitamin Eas nitrite scavenger and N-nitrosamine inhibitor: a review. Int. J. Vit. Nutr. Res. 69: 430-438.
  • Lichtenthaler H. K., 1979. Effect of biocides on the development of photosynthetic apparatus of radish seedlings grown under strong and weak light conditions. Z. Naturforsch. 34 c: 936-940.
  • Lichtenthaler H. K.,Grumbach K. H., 1974. Kinetic of lipoquinone and pigment synthesis in green Hordeum seedlings during an artificial day-night rhythm with prolonged dark phase. Z. Naturforsch. 29 c: 532-540.
  • Mc Laugh1in P. J., Weihrauch J. L., 1979. Vitamin E content of foods. J. Am. Diet. Ass. 75: 647-665.
  • Michalik H., Elkner K., Fajkowska H., 1975. Wpływ nawożenia, plodozmianu, terminu zbioru oraz roku uprawy na zawartość suchej masy i witaminy C w owocach pomidora i papryki słodkiej. Biul. Warzyw. XVIII: 207-219.
  • Michna M., 1966. Kształtowanie się niektórych składników chemicznych w zależności od stopnia dojrzałości owoców u kilku odmian papryki pochodzenia zagranicznego. Rocz. Nauk Roln. 91: 421-428.
  • Piironen V., Syvaoja E. L., Varo P., Salminen K., Koivistoinen P., 1986. Tocopherols and tocotrienols in Finnish foods: vegetables, fruits and berries. J. Agrie. Food Chem. 34: 742-746.
  • Stępowska A., 1994. Uprawa papryki na wełnie mineralnej. Wydawnictwo Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach, s. 1-20.
  • Wysokińska Z., 1969. Produkty spożywcze i ich wartość odżywcza. PZWL, Warszawa.
  • Ziemlański Ś., 1985. Rola witaminy E (D-a-tokoferolu) w żywieniu człowieka. Żyw. Czł. Metabol. XII: 117-128.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-442dc956-aaea-4111-8eea-5f16fc456e91
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.