PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 42 | 09 |

Tytuł artykułu

Substancje smakowo-zapachowe piwa [2]

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedmiotem artykułu jest przedstawienie związków pochodzących z surowców oraz powstających w czasie fermentacji i mających wpływ na właściwości sensoryczne gotowego piwa. Zaprezentowano progi wyczuwalności sensorycznej tych związków, typowe ich stężenia w piwach dolnej fermentacji, jak i wpływ poszczególnych związków na właściwości organoleptyczne. Przedstawiono szlaki metaboliczne powstawania tych związków i wpływ niektórych parametrów technologicznych na szybkość ich tworzenia. Opisano również dostępne metody analityczne umożliwiające ich pomiar.
EN
The subject of this article is to present the main flavour components of beer, both derivated from the raw materials i.e. malt, hop and formed by yeasts during fermentation. This article shows the flavour thresholds, the average concentrations and flavour characteristics of the main contributors to taste and aroma of beer. The formation of compounds and the measuring techniques allowing their detection as well as the impact of some technological parameters on flavour stability are also described.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

42

Numer

09

Opis fizyczny

s.32-33,rys.,tab.

Twórcy

  • Politechnika Lodzka, 90-924 Lodz, ul.ks.I.Skorupki 6-8
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-4422b393-287b-4383-8b66-b7c007bc3abf
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.