PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 52 | 09 |

Tytuł artykułu

Ekstrudaty z fasoli jako nowe produkty przekaskowe

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przedstawiono wpływ ekstruzji zmielonych nasion fasoli na skład i aktywność antyoksydacyjną otrzymanych produktów. Stwierdzono, że choć ekstruzja w większości przypadków wpływała na obniżenie zawartości poszczególnych składników odżywczych oraz aktywność antyoksydacyjną, ekstrudaty były bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego oraz fosforanów inozytolu. Wykazywały także zdolność zmiatania wolnych rodników oraz aktywność antyoksydacyjną. Biorąc pod uwagę cechy organoleptyczne oraz wartość odżywczą i aktywność antyoksydacyjną/antyrodnikową, ekstrudaty z fasoli mogą być ciekawą propozycją dla konsumentów w segmencie produktów przekąskowych.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

52

Numer

09

Opis fizyczny

s.30-31,tab.,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Krakow

Bibliografia

  • [1] Kahlon T. S., Smith G. E., Shao Q.: 2005: In vitro binding of bile acids by kidney bean (Phaseolus vulgaris), black bean (Vigna mungo), bengal gram (Cicer arietinum) and moth bean (Phaseolus aconitifolins). Food Chem., 90, 241-246.
  • [2] Korus J., Gumul D., Achremowicz B.: 2006. The influence of extrusion on chemical composition of dry seeds of bean (Phaseolus vulgaris L). Electronic Journal of Polish Agricultural Universities, Food Science and Technology, Volume 9, Issue 1 http: //www.ejpau.media.pl/volume9/issue1/art-10.html
  • [3] Korus J., Gumul D, Gibiński M.: 2006. Wpływ ekstruzji na zawartość polifenoli i aktywność antyoksydacyjną nasion fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris L.). Żywność, 2 (47), 102-111.
  • [4] Korus J., Gumul D., Czechowska K.: 2007. Effect of extrusion on the phenolic composition and antioxidant activity of dry beans of Phaseolus vulgaris L. Food Technol. Biotechnol., 45 (2), 139-146.
  • [5] Korus J.: 2007. Zawartość fosforanów inozytolu w suchych i ekstrudowanych nasionach fasoli (Phaseolus vulgaris L.). Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6 (55), 151-161.
  • [6] Korus J., Gumul D., Fotta M., Bartoń H.: 2007. Antioxidant and antiradical activity of raw and extruded common beans. Electronic Journal of Polish Agricultural Universities, Food Science and Technology, Volume, Issue 4 http: //www.ejpau.media. pl/volume10/issue4/art-06.html
  • [7] Oomah B. D., Cardador-Martinez A., Loarca-Pina G.: 2005. Phenolics and antioxidative activities in common beans (Phaseolus vulgaris L). J. Sci. Food Agric., 85, 935-942.
  • [8] Schneider A. V. C.: 2002. Overview of the market and consumption of pulses in Europe. Brit. J. Nutr., 88 (suppl. 3), S243-S250.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-42bdf1b0-8c4a-49f0-b5d1-1dc188ce0933
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.