PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 38 | Supl. |

Tytuł artykułu

Wybrane zwiazki chemiczne powstajace w wyniku obrobki termicznej zywnosci - wyniki badan monitoringowych w 2004 r.

Warianty tytułu

EN
Selected chemical compounds formed in heated foodstuffs - results of monitoring in 2004

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W ramach badań monitoringowych w roku 2004 oznaczono zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w 99 próbkach produktów spożywczych oraz oznaczono zawartość akrylamidu w 24 próbkach chipsów.
EN
The aim of the study was the determination of trans isomers of fatty acids and acrylamide in the thermally- processed foods. During the monitoring study in 2004 we analyzed 123. High quantitative differentiation of trans unsaturated fatty acids content was observed in analyzed foods. We found the highest level of trans isomers of fatty acids in soups and sauces concentrates - median 26.7 % and the lowest one in soft type margarines and chocolates - median 0.0%. Trans fatty acids content in the remaining types of the food products varied from 0.14 % to 10.14 %. Acrylamide content in analyzed potato chips varied from 350 µg/kg to 3650 µg/kg depends on the product.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

38

Numer

Opis fizyczny

s.487-491,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa
autor
autor
autor
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-4241f4c4-7e48-43ba-a94f-6dba592272c3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.