PL
Technological analysis of extruderants obtained from horse been and maize mixes was made. The analysis included the determination of dry substance solubility, water absorption index characteristic of viscosity changes, nitrogen compounds solubility and protein substance solubility. The analysis of extruderant quality was carried out by changing the chemical constitution of starting materials as well as by using of various preparation methods. Extrusion of starting materials was conducted at 150— 170ºC and predetermined moisture content, most proper for the given extrudcrants.
EN
Przeprowadzono analizę technologiczną ekstruderatów otrzymanych z mieszanek bobiku z kukurydzą. Analiza obejmowała oznaczenie rozpuszczalności suchej substancji (WSI), wskaźnika absorpcji wody (WAI), charakterystykę zmian lepkości oraz oznaczenie rozpuszczalności substancji azotowych (NSI) i rozproszenia substancji białkowych. Analizę jakości ekstruderatów przeprowadzono w oparciu o zmianę składu chemicznego surowców oraz różnego sposobu przygotowania. Ekstruzję surowców przeprowadzono w temperaturze 150°-170° C w określonych warunkach wilgotności, optymalnych dla otrzymanych ekstruderatów.