EN
The kinetics of celery slice air drying have been measured in a vacuum chamber. Experiments were carried out at various temperatures under conditions of low pressure. The drying rate versus product water content curves showed no constant drying rate period in all cases. A marked initial warming-up period, and a relatively long period of slightly decreasing material temperature followed by a final material warming-up period were exhibited. The amount of water absorbed by celery slices previously dried with a vacuum drier was measured. The samples dried at lower temperatures level absorbed more water than those dried at higher temperatures. The results proved that vacuum drying can be used for preservation of high quality celery slices.
PL
Celem pracy było zbadanie kinetyki suszenia plasterków selera (Apium graveolens, odmiana Brilliant) w warunkach obniżonego ciśnienia. Badano także rehydratację suchych plastrów selera. Pomiary wykonywano w warunkach konwekcji naturalnej w temperaturze powietrza równej odpowiednio 25, 30, 40 i 50°C w ciśnieniu powietrza w komorze suszenia rów7nej 10 kPa. Średnica i grubość plastrów selera wynosiły odpowiednio 57 i 10 mm. Warunki suszenia utrzymywane były w komorze na zadanym poziomie za pomocą układu automatycznego sterowania. Temperatura i masa próbki oraz temperatura, wilgotność i ciśnienia w komorze rejestrowane byly w trakcie trwania eksperymentu automatycznie. Każdy eksperyment był powtarzany dwukrotnie. Uproszczony schemat stanowiska pomiarowego przedstawiony jest na rys. 1. Przebieg zmian szybkości suszenia w zależności od temperatury powietrza pokazano na rys. 2. Przebieg zmian temperatury próbki w zależności od temperatury powietrza, czasu suszenia i szybkości suszenia pokazano na rys. З i 5. Na rys. 4 pokazano zależność szybkości suszenia, temperatury próbki oraz wilgotności powietrza od zawartości wody w próbce. Na rys. 6 pokazano czasowe przebiegi rehydratacji wysuszonej próbki w zależności od temperatury powietrza w komorze suszenia. W oparciu o uzyskane wyniki pomiarów7 kinetyki próżniowego suszenia plasterków solera sformułowano następujące wnioski: a) nie stwierdzono okresu stałej szybkości suszenia, b) po krótkim okresie nagrzewania próbka wysychała w okresie malejącej szybkości suszenia, c) zaobserwowano trzy fazy zmian temperatury próbki, d) szybkość suszenia zależała od temperatury próbki, e) próbki wysuszone w7 wyższej temperaturze charakteryzowały się gorszymi własnościami rehydratacji.