PL
Celem badań było określenie wpływu jakości nasion bobiku, odmiany Tom i rodu STH 494 (obecnie odmiana Titus), użytych do siewu, na wschody polowe, plon, jego strukturę i jakość zebranych nasion. Nasiona poddane starzeniu (1, 2 i 3 dni w 45–47° C) i nie poddane starzeniu wysiano w roku 1998 i 1999 w polu Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie. Stwierdzono, że procent wschodów polowych malał wraz ze wzrostem stopnia degradacji, a w roku 1999 stwierdzono też nierównomierność wschodów oraz mniejszą suchą masę łodygi. Obniżenie jakości nasion spowodowało również zmniejszenie plonu nasion z rośliny, szczególnie znaczne w przypadku nasion poddanym starzeniu 3 dni (o 25 i 40%, zależnie od roku), w porównaniu z nasionami nie poddanymi starzeniu. Spadek plonu związany był z mniejszym ostrączeniem roślin wyrosłych z nasion o niższej jakości. Jakość wysianych nasion nie miała wpływu na jakość nasion zebranych z roślin w pokoleniu następnym.
EN
The objective of this study was to determine the effect of initial seed quality on field emergence, yield, yield components and seed quality of the next generation of faba bean, variety Tom and strain STH 494 (now variety Titus). Artificially aged seeds (0, 1,2,3 days at 45–47°C) were planted in 1998 and 1999 in the field at Plant Breeding and Acclimatization Institute, Radzików. Percent emergence decreased with increasing seed deterioration, and in 1999 slower rate of emergence and less top growth was observed. Decreasing seed quality culminated in lower yield, substantial for seeds aged for 3 days (by 25 and 40%, respectively in 1998 and 1999), comparing to non-aged material. Decreased seed yield was attributed to fewer pods produced per plant. There were no differences between quality of seeds harvested from plants derived from artificially aged and non-aged seeds.