PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 09 | 1 |

Tytuł artykułu

Czynniki i przeslanki destabilizujace innowacyjnosc gospodarki i firm

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Zaprezentowano uwarunkowania innowacyjności gospodarki w tym w świetle badań ankietowych. Następnie omówiono uwarunkowania innowacyjności firm, a w szczególności bariery przy wprowadzaniu innowacji. W konkluzji stwierdzono, iż istnienie tych barier utrudnia rozwój polskiego przemysłu. Dotyczy również a może przede wszystkim - przemysłu maszyn i urządzeń dla przetwórstwa żywności, wobec importu taniej żywności oraz technologii przetwórczych, zwłaszcza z UE.
EN
The author deals with procedures to be observed when proparing and implementing innovations. Especial stress is put on importance of organization and psychological aspects. The procedures refer to national economy with distinction of food processing sector which becomes increasingly important due to joining European Union with its cheap and highly competitive foods.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

09

Numer

1

Opis fizyczny

s.39-44,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Wyzsza Szkola Menedzerska SIG, ul.Kaweczynska 36, 03-772 Warszawa

Bibliografia

  • 1. Z. Piątkowski; Strategia neutralizowania oporu wobec innowacji - w świetle badań; materiał niepublikowany
  • 2. KBN; Założenia polityki innowacyjnej państwa do 2002 roku; Warszawa, grudzień 1999
  • 3. Ministerstwo Gospodarki; Kierunki działań rządu wobec małych i średnich przedsiębiorstw do 2002 roku; Warszawa, maj 1999
  • 4. Liz Clarke; Zarządzanie zmianą; Gebethner - Ska; Warszawa 1997

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-40d64c56-f931-446c-8e51-693af5570bc2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.