Zakłady przemysłu spożywczego muszą dostosować sterowanie produkcją do zmian w otoczeniu. Recepcja tych zmian zależy od postaw kierownictwa zakładów. W artykule przedstawiono możliwe i dokonane zmiany w strukturze i funkcjach systemów sterowania. Warunkiem dalszego postępu w sterowaniu produkcją jest zastosowanie zaawansowanych metod komputerowych.
EN
Food processing plants must fit their production regulation to environment changes. The reception these changes depends on plants management attitude. Possible and arised changes in structure and functions of regulation systems are presented. The condition of distant progress in production regulation is advanced computer methods application.
[4] Pasternak K.: „Ewolucja struktur organizacyjnych zakładów przemysłu spożywczego", „Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa", 1991, 5, 20-22.
[5] Pasternak K.: „Uwarunkowania i parametry jakości sterowania procesem wytwórczym w przemyśle mięsnym", Roczniki IPMiT, Warszawa, 1989, tom XXVI, s. 120.
[6] Pasternak K.: „Wpływ ekonomicznej sfery otoczenia na warunki sterowania procesem w jednostce przemysłu mięsnego", „Gospodarka Mięsna", 1990, część I - 2, 5-7, część II - 3, 6-9.
[7] Szybiński L.: „Wpływ otoczenia na sprawność działania instytucji", Organizacja-Metody-Technika, 1986, 11, 23-27.