PL
Nasiona roślin strączkowych mogą być potencjalnym źródłem aktywnych biologicznie przeciwutleniaczy - polifenoli. Celem pracy było zoptymalizowanie układu ekstrakcyjnego oraz określenie aktywności przeciwutleniającej i składu flawonoidowego wybranych nasion roślin strączkowych. Do ekstrakcji zastosowano mieszaninę acetonu i wody w stosunku 7:3. W ekstraktach oznaczano zawartość sumy polifenoli w przeliczeniu na kwas galusowy. Wśród badanych grup nasion roślin strączkowych najwyższą zawartość sumy polifenoli stwierdzono w fasoli kolorowej 'Red Kidney' (5,35 mg/g s.m.), fasoli białej 'Jaś Karłowy' (1,08 mg/g s.m.) i w grochu 'Ramrod' (0,86 mg/g s.m.). Aktywność przeciwutleniającą badanych próbek określono metodami ABTS i DPPH. Wyniki tych dwóch metod wykazały, że fasola kolorowa odmiany 'Red Kidney' miała wyższą aktywność przeciwutleniającą niż fasola biała i groch (w przypadku ABTS - 8 razy wyższą, a w przypadku DPPH - 6 razy wyższą). Znaczącą ilość tanin stwierdzono tylko w nasionach fasoli kolorowej. W ekstraktach wybranych odmian oznaczono chromatograficznie obecność kwasu ferulowego, kwercetyny, luteoliny i kempferolu. W fasoli kolorowej 'Red Kidney' dominowała kwercetyna (245 µg/g s.m.), w fasoli białej 'Jaś Karłowy' luteolina (82 µg/g s.m.), a w grochu 'Ramrod' kempferol (85 µg/g s.m.). Wykazano, że fasola kolorowa jest bogatszym źródłem polifenoli niz fasola biała czy groch.
EN
Seeds of leguminous plants can be a potential source of biologically active antioxidants - polyphenols. The objective of this paper was to optimize the extractive system, as well as to determine the antioxidant activity and the flavonoid composition in some selected seeds of leguminous plants. A mixture of acetone and water, their ratio being 7:3, was used for the extraction. In the extracts, the content of polyphenols in total (converted into gallic acid) was determined. The highest contents of polyphenols in total were noted in the 'Red Kidney' coloured beans (5.35 mg/g s.s.), white beans (1.08 mg/g s.s.), and 'Ramrod' peas (0.86 mg/g s.s.). The antioxidant activity of samples investigated was investigated using ABTS and DPPH methods. The results of the two methods evidenced that the coloured bean of the 'Red Kidney' cultivar had a higher antioxidant activity than the white bean and pea (in the case of ABTS - 8 times higher, and of DPPH - 6 times higher). A significant quantity of tannins was noted only in seeds of the coloured beans. The occurrence of ferulic acid, quercitin, luteolin, and kaempferol (determined using HPLC) were found in extracts of the selected varieties of seeds. The quercitin (245 mg/g s.s.) predominated in the 'Red Kidney' coloured beans, the luteolin (82 mg/g s.s.) - in the 'Jaś Karłowy' white beans, and the kaempferol (85 mg/g s.s.) - in the 'Ramrod' peas. It was proved that the coloured beans were a richer source of polyphenols than the white beans and peas.